Sport

Nem indulhat az úszókirály, Adam Peaty a budapesti világbajnokságon

Súlyos sérülés miatt nem védheti meg címet a háromszoros olimpiai bajnok brit úszó, Adam Peaty a június 18-án kezdődő, budapesti vizes világbajnokságon, mert edzés közben eltörött egy csont a lábfejében.

Nem indulhat az úszókirály, Adam Peaty a budapesti világbajnokságon
Adam Peaty
Fotó: AFP/Kempinaire Stéphane

A nyolcszoros világbajnok az edzőteremben sérült meg, és kivizsgálás után orvosai hat hétig teljes pihenésre kötelezték. Mindez azt jelenti, hogy kérdéses az indulása a július 30-án kezdődő, Birminghamben sorra kerülő Nemzetközösségi Játékokon, valamint az augusztus 11-én rajtoló római Európa-bajnokságon is.

A 27 éves úszó a BBC-nek elmondta: „Eddig szerencsés voltam, mert úszópályafutásom során nem kellett sérüléssel megküzdenem. Ez most nagy csapás és új kihívás is számomra. S bosszantó is, hiszen jó formában készültem a nyári világversenyekre. Nem fogom veszélyeztetni a felépülésemet, de amilyen hamar csak lehet, visszatérek a medencébe.

Most arra koncentrálok, hogy felépüljek és felkészüljek a nyári Nemzetközösségi Játékokra.” Peaty a budapesti világbajnokságon történelmet írhatott volna, ugyanis még senkinek nem sikerült egymást követő négy világbajnokságon megnyernie mellúszásban az 50 és 100 méteres versenyszámot is, márpedig ő 2015-ben, 2017-ben és 2019-ben is aranyérmes volt mindkét távon. Mindez azt jelenti, hogy 2013 után új királya lesz a férfi mellúszásnak.

Kapcsolódó írásaink