Sport

Most már tényleg elkelt a Chelsea

Fellélegezhetnek a Chelsea hívei itthon, Angliában és szerte a nagyvilágban: ismét biztos lehet a klub jövője. Tizenkét héttel azt követően, hogy a 2003 óta az egyesületet többségi tulajdonosként támogató Roman Abramovics – kényszerűségből – eladásra kínálta fel a klubot, megvan az új felállás.

Most már  tényleg  elkelt a Chelsea
Todd Boehly befektet, de aratni is akar
Fotó: AFP/Glyn Kirk

A többségi tulajdonos a kaliforniai Clearlake Capital nevű cég lesz, az irányítás Todd Boehlynek, a Los Angeles Dodgers résztulajdonosának lesz a feladata. Annak, hogy a tulajdonosváltásra a brit kormány és a Premier League is rábólintson feltétele volt, hogy a vételi árat (4,25 milliárd font) Ukrajnában, humanitárius célokra kell elkölteni. Ezzel hétre nő a Premier League azon klubjainak a száma (a Big Six, a Nagy Hatos klubjai közül ilyen az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és ilyen lesz a Chelsea), amelyeknek tulajdonosa vagy többségi tulajdonosa amerikai.

A tulajdonosváltás gyors véglegesítésének híre nagy reményekkel tölti el a Chelsea híveit, különösen azzal együtt, hogy Boehly hangsúlyozta, nagy tervei vannak az átigazolási piacon, mert szeretné csökkenteni a Chelsea, illetve a Liverpool és a Manchester City közötti távolságot. Állítólag 200 millió fontot szánna a nyári átigazolási időszakban a keret megerősítésére. Nyilván a szerdai események fényében a klub is könnyebben tárgyal – például Jorginhóval vagy N’Golo Kantéval, akiknek a szerződése 2023 nyarán jár le. Antonio Rüdiger (Real Madridba) és Andreas Christensen (Barcelonába) biztosan távozik, Cesar Azpilicuetának is van ajánlata a katalán klubtól.

A távozó védők helyére az első számú kiszemelt a Sevilla francia védője, Jules Koundé. Ugyancsak kiszemelt a Leeds United brazil szélsője, Raphinha. Két játé­kost szeretne Thomas Tuchel edző az RB Leipzigből, a védő Josko Gvardiolt és a csatár Christopher Nkunkut. A többiekkel hamarosan tárgyal a klub, beleértve például Mason Mountot és Reece Jamest, akik várhatóan új ajánlatot kapnak, mivel legutóbbi szerződésük, tekintve, hogy a klub korosztályos csapatából léptek előre, még „szerény” kondí-ciókat tartalmazott.

Kapcsolódó írásaink