Sport

Kanada–Svédország-rangadó a vb-n

Ma már a négy közé jutásért mérkőznek a finnországi jégkorong-világbajnokságon. Az A csoportban Svájc veretlenül lett első, így az NHL-rájátszása miatt tartalékos Egyesült Államok csapatával mérkőzhet, amelyik csak a negyedik lett a csoportjában.

A szintén tartalékos címvédő kanadai válogatott öt győzelemmel és két verséggel harmadik lett, így a negyeddöntőben a B csoport másodikjával, az erős svéd együttessel találkozik. A B jelű nyolcasban a finnek három gólt ütve is biztosan nyerték a csehek elleni rangadót, így az első helyen zártak, és a nyolc között Szlovákiával csapnak majd össze, míg a harmadik csehek Németországgal mérkőznek meg az elődöntőért.

A csoportok első négy helyezettje jutott a negyeddöntőbe, míg az utolsó helyezettek – Olaszország és Nagy-Britannia – jövőre a divízió I/A-ban szerepelnek. Mivel a magyar–szlovén közös pályázatot visszavonták, a finn és a lett jégkorongszövetség közösen hivatalos kérelmet nyújtott be a jövő évi elit-világbajnokság megrendezésére.

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) pénteken jelöli ki a helyszínt, miután április 26-án úgy döntött: az ukrajnai háború miatt elveszi a rendezési jogot Szentpétervártól. A tamperei–rigai tornát a tervek szerint 2023. május 12. és 28. között tartanák. A 2024-es vb-t Prágában és Ostravában, a 2025-öst pedig Stockholmban és a dániai Herningben rendezik.

Kapcsolódó írásaink