Sport

Három másodperces előnye maradt Carapaznak

A Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny mezőnye hétfőn a második pihenőnapját is megkapta, innét kezdve már minden etap fáj.

Három másodperces előnye maradt Carapaznak
Richard Carapaz (rózsaszínben) az üldözőbolyban nagy tapsot kapott a hegymenetben
Fotó: AFP/Luca Bettini

Miként fájt a tegnapi 202 kilométeres, három komolyabb hegyi befutót is tartalmazó 16. szakasz. A három magyar versenyző közül különösen a tavaly rózsaszín trikóban is taposó Valter Attila volt megfáradva, bár ő van összetettben előrébb (51. hely), de sokat kellett harcolnia Groupama–FDJ-s csapattársáért, a ciklámen trikós (a pontversenyben élen álló) sprinterért, Arnaud Démare-ért, és így nehéz volt energiát tartalékolnia a saját jó szereplésére.

A Salò és Aprica közötti szakasz első két jól fizető, negyvenpontos pontvadászatát a vasárnapi hegyi szakaszgyőztes (három éve ő nyerte a hegyi pontversenyt is) olasz Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) és a holland Koen Bouwman (Jumbo-Visma) vadászta le, utóbbi az edolói sprintért járó tizenkét pontot is kasszírozta, sőt az első hajrában második lett, úgyhogy eredményes napja volt. A táv háromnegyedénél volt egy hétfős szökevénycsapat, mögöttük Ciccone magányos farkasként tekert, majd rá is megérkeztek hatan, a főmezőny négy és fél perc hátrányos lemaradásban volt, a színes trikósok elsősorban egymás meglógásaira figyeltek.

A német Lennard Kämna (BORA–Hans-grohe) megpróbált meglépni, de az utolsó hegyi pontszerző szakaszon, a Valico di Santa Cristinán (1427 méter, 6 kilométerrel a vége előtt) nem ő, hanem a cseh Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert Maté-riaux) nyert, akinek eztán már „csak” a vizes aszfaltra kellett figyelnie. Jan Hirt először nyert Giro-szakaszt, és a keddi versenyzésével három hellyel feljebb is jött összetettben, immár kilen-cedik. A rózsaszín trikós ecuadori Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) jól taktikáz-va negyedik lett, ezzel összetettben megőrizte az elsőségét, bár már csak 3 másodperccel vezet az ausztrál Jai Hindley (BORA-Hansgrohe) előtt.

Kapcsolódó írásaink