Sport

Gerendagyakorlat a lovaglás helyett

Nevetségesen rövid, maximum százméteres akadálypálya vár az öttusázókra a lovaglás helyett a világkupa-sorozat ankarai döntőjét követően.

A tesztversenyt is a török városban rendezik, egynapos elméleti és gyakorlati felkészítés után. Egyensúlyozást igénylő gerendán haladás, kúszás, döntött létrán mászás, köteleken, gyűrűkön kapaszkodás, akadályról akadályra ugrás és hajlított falon való feljutás vár a június 28-i versenyen az öttusázókra. Legfeljebb tíz feladat lesz. A Nemzetközi Öttusa-szövetség május elején Budapesten jelentette be, hogy kétféle akadályverseny tesztelését tervezi, és a párizsi olimpia után a lovaglást már új számmal váltják fel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy a súlyemelés és az ökölvívás mellett az öttusát is kiveszi a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még visszakerülhet. A jelenlegi ügyességi akadálypálya-próbálkozások ennek részét képezik.

Kapcsolódó írásaink

Újabb akadályok az öttusa előtt

ĀA legendás öttusázók, aktív versenyzők és edzők tiltakozása ellenére a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezetése tavaly novemberben úgy határozott, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak