Sport

Mbappé becsapta a Real Madridot

Szombat este hivatalossá vált: minden korábbi spanyol reménykedés, híradás ellenére Kylian Mbappé marad a Paris Saint-Germainben.

A világbajnok francia csatár 2025-ig meghosszabbította szerződését a párizsi klubbal. A jelek szerint tíz nappal ezelőtt eredményes, hogy úgy fogalmazzunk (őt) meggyőző látogatást tett Katarban, a klubtulajdonos családnál, illetve cégnél. A számadatok egyszerre félelmetesek, lenyűgözők, és egyszersmind komolytalanná teszik a futballban (elvileg) érvényben lévő pénzügyi fair play-t.

A jelentések szerint Mbappé új szerződése három szezonra szól. Jobb kondíciókat tartalmaz, mint amilyeneket a Real Madrid kínált – ide tartozik, hogy Mbappé személyesen hívta fel Florentino Pérez elnököt, hogy közölte vele az új fejleményt, nagyon nehéz elképzelni, hogy megtette volna, ha korábban nem ígérkezik el a Bernabéuba –, a számok a következők: a PSG szerződtetési bónusza körülbelül 125–130 millió dollár lesz, havi fizetése ötmillió (évi hatvanmillió) dollár, amivel megduplázza jelenlegi párizsi jövedelmét.

A spanyol La Liga elnöke Javier Tebas meglehetősen indulatosan formált véleményt a Mbappé-ügyről, de nehéz azt mondani, hogy nincs igaza: „Amit a PSG tesz azzal, hogy nagy összeggel megújítja Mbappé szerződését, miközben az elmúlt szezonokban hétszázmillió eurós veszteséget halmozott fel, és több mint hatszázmillió eurós kifizetése volt, sérti a futballt. Éppen olyan veszélyes, mint az Európai Szuperliga terve.”

A La Liga egyébként törvényi úton is ki kívánja fejezni abbéli véleményét, hogy a PSG megsérti a pénzügyi szabályozókat. Állítólag Mbappé megtartásában szerepet játszott is, hogy megígérték neki, Zinédine Zidane lesz az edző. Annál is inkább, mert szerződése tartalmaz arra vonatkozó jogosítványokat, hogy beleszólhat az edző és a sportigazgató kinevezésébe, s abba is, hogy kik alkossák a játékoskeretet.

Kapcsolódó írásaink

Kylian Mbappé közelít a Real Madridhoz

ĀA spanyol labdarúgás ügyeiben rendkívül jól informált újságíró, Guillem Balague szerint Kylian Mbappé valószínűleg május utolsó napjaiban elkötelezi magát a Real Madridhoz