Sport

Pontvadászat a leghosszabb szakaszon

Olasz napot tartottak ma a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen. A Parma–Genova közötti 204 km-es táv hőse két talján volt, Stefano Oldani (Alpecin–Fenix) és Lorenzo Rota (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux).

Pontvadászat a leghosszabb szakaszon
Két olasz a genovai célban, az etapot és a pontvadászatot Stefano Oldani nyerte
Fotó: AFP/Luca Bettini

Az előbbi háromszor 4 pontot, plusz a befutó 25 pontját tekerte össze (vagyis 37 pontot), plusz egy három másodperces részhajrá bónuszt, míg Rota két 9 pontos részhajrát nyert, és 18 pontot hozott a célban a második hely (36 pont). A nap amúgy csendesen telt, az első emelkedőn „megemlékeztek” a 2011-ben itt, a Passo del Boccón halálos bukást szenvedett belga Wouter Weylandtról (az úton látható volt a visszavonultatott 108-as rajtszám, a baleset helyszínén emelt emlékműnél Mauro Vegni versenyigazgató virágokat helyezett el).

A mezőny Caleb Ewan (Lotto) nélkül (eleve tervezte a visszalépést a hegyi szakaszok előtt) vágott neki az etapnak. Az első órában 55,3 km/órás volt az átlagsebesség, nehezen alakult ki szökés, ám a zárószakaszon szétesett az élcsoport, és hárman versenyeztek az elsőségért az emelkedő genovai befutón. Pályafutása első profi győzelmét végül a két Tour de Hongrie-n is indult olasz Stefano Oldani szerezte meg, aki később a földre rogyva zokogott egy sort.

Az összetett esélyesek kilenc perc feletti különbséggel értek célba, a spanyol Juan Pedro López (Trek–Segafredo) megőrizte első helyét. A magyarok a főmezőnnyel együtt értek be, Fetter Erik 70., Peák Barnabás 76., Valter Attila pedig 100. lett. Összetettben Valter helyezése (43.) nem változott, Fetter kettő (92.), Peák öt helyet (130.) javított.

Kapcsolódó írásaink