Sport

Nem csak az izgalmaktól lettek rosszul a nézők

Ahogyan 2021-ben, idén is szétlövésben dőlt el a labdarúgó Európa-liga sorsa. Sevillában az Eintracht Frankfurt és a Rangers FC mérkőzése 120 perc után is 1–1-re állt, jöhetett a különpárbaj. A tíz lövőből egy, talán a leghíresebb, Aaron Ramsey hibázott egyedül, így a németeké lett a trófea. Fura mérkőzésen: ez volt az utóbbi évek legjobb hangulatú, de a játékot tekintve legrosszabb európai kupadöntője.

Nem csak  az izgalmaktól lettek rosszul  a nézők
A játékban a fehér mezes Frankfurt nem tudott a Rangers fölé kerekedni
Fotó: AFP/Jorge Guerrero

Kevin Trapp, az Eintracht egyik legjobbja azt mondta a mérkőzés után, hogy nehezítette a helyzetüket, hogy két, nagyon hasonló felfogásban futballozó csapat találkozott, és a játékban egyik sem tudott igazából a másik fölé kerekedni. Igaza van, mint ahogyan az is tény, hogy mindkét gólt egy-egy nagy védelmi hiba előzte meg, s hogy a kapusoknak nagyon nagy bravúrt nem kellett bemutatni.

Utóbbit tekintve: egyetlen kivétellel. Az volt a mérkőzés kulcsmomentuma. A 118. percben (!), amikor már nagy valószínűséggel egyetlen gól eldöntötte volna a kupa sorsát, a skótok egyik angol játékosa, Ryan Kent hat méterről kapura lőtt. Trapp a másik kapufa közeléből indult, kézzel már aligha tudott volna odaérni – lábbal ellenben igen. Szédületes védés volt, kicsit szigorúan azt is írhatnánk, hogy a mérkőzés leginkább egy európai kupadöntőhöz illő játékeleme.

Mert más tekintetben igenis pazar volt a finálé. Sevillába állítólag másfél százezer szurkoló érkezett, akik közül még minden harmadik sem jutott be a stadionba. A többieknek maradt a város, a nagy kivetítő. Akik meg befértek az Estadio Sánchez Pizjuánba, alaposan kitettek magukért: parádés szurkolással fanatizálták mindkét csapatot. Nyilván az UEFA, ha akarja, szankcionálhatja a táborokat, előkerült görögtűz, pirotechnika – de ez a futball-lelátók éke.

Amúgy inkább a rendezést kellene szankcionálnia az európai szövetségnek, a német sajtó azzal van tele, hogy voltak, akik hat órán át ültek a stadionban a tűző napon, és nem tudtak maguknak egy vizet sem venni, ha meg valaki mégis hozzájutott, előfordult, hogy húsz eurót (7500 forintot) is elkértek egy kis palackért.

Ennek ellenére pazar volt a hangulat. Amúgy egy nagy „hiányzója” akadt a frankfurti tábornak: Attila. Kicsoda? Attila, a sas. A német élcsapatok közül kettőnek van élő kabalaállata, az 1. FC Kölnnek Hennes, a kecske, illetve az Eintrachtnak Attila, a sas. Ott lett volna a helye az Estadio Sánchez Pizjuánban, de a szigorú spanyol egészségügyi szabályok alapján nem vihették be gondozói az országba. Így ellenben egyike volt annak a több mint fél százezernek, akik a frankfurti Waldstadion óriási kivetítőjén, hazai pályán nézték és őrjöngték végig a döntőt. A Rangers és az Eintracht is panaszt tett a sevillai rendezés miatt – érdemes figyelni a történtekre, jövőre Budapest, a Puskás Aréna a vendéglátó.

Akadt néhány futballtörténelmi szempontból is feljegyzésre érdemes érdekesség. Az Európa-liga-döntő két gólját egy nigériai (Aribo) és egy kolumbiai (Borré) lőtte. Kitalálja-e bárki, hogy a spanyolokkal holtversenyben melyik ország játékosai szerezték eddig a legtöbb gólt az Európa-liga döntői­ben? Kolumbia, persze nagyrészt Radamel Falcaónak is köszönhetően.

Az Eintracht másodszor nyerte meg az 1955-ben Vásárvárosok Kupája néven indult sorozatot, ami eddig egyáltalán nem volt a németek sikereinek színhelye: a frankfurti klub és a Mönchengladbach közösen vezeti az országon belüli sikerlistát, két-két elsőséggel.

Az Eintracht Frankfurt mindössze a harmadik olyan klub lett, amelyik veretlenül nyerte meg az
Európa-ligát, mégpedig a Chelsea-t (2018–2019) és a Villarrealt (2020–2021) követve. Ennek alapján aligha érdemtelen az elsősége.

Európa-liga, döntő.
Eintracht Frankfurt–Rangers FC 1–1, tizenegyesekkel 5–4.

Kapcsolódó írásaink

Kylian Mbappé közelít a Real Madridhoz

ĀA spanyol labdarúgás ügyeiben rendkívül jól informált újságíró, Guillem Balague szerint Kylian Mbappé valószínűleg május utolsó napjaiban elkötelezi magát a Real Madridhoz