Sport

Telitalálatnak bizonyult Girmay etapgyőzelme

Egy pihenőnap után folytatódott a Giro d’ Italia országúti kerékpáros körverseny Olaszország emblematikus tájain. A rajt Pescarában volt, amely tizennyolcadszor volt szakaszkezdőpont.

Telitalálatnak bizonyult Girmay etapgyőzelme
Az eritreai erejét a sprint végén még a holland is elismeri
Fotó: AFP/Luca Bettini

Legutóbb 1999-ben, de akkor a Gran Sasso d’Italia volt a cél, nem is csoda, hogy egy bizonyos Marco Pantani, azaz Il Pirata (Kalóz) nyerte a hegyi befutót. (A kiváló sportember 2004 óta az égi terepeken kerekezik.) Most viszont zömmel sík tájakon haladtak Jesi felé, csupán három négyes erősségű emelkedőt kellett megmászni a 196 km-es etapon, közte Recanatit, amelyet minden olasz ismer: itt született Giacomo Leopardi, a költő és Beniamino Gigli, az operaénekes.

A rózsaszínű trikót még mindig a 24 éves spanyol, Juanpe López (Trek–Segafredo) húzhatta magára – mosolya és tisztességes versenyzése miatt ő az idei Giro-kedvenc –, a pontverseny vezetéséért járó ciklámen trikó tulajdonosa pedig a francia Arnaud Démare (Groupama–FDJ). A három magyar közül Valter Attila, Démare istállótársa a legjobb, összetettben a 43. helyről kezdte a keddi napot. Az Eurosport közvetítése elején a szakértők Biniam Girmay szakaszgyőzelmét vizionálták, különös tekintettel a kacskaringós sprintbefutóra és az eddig mutatott formájára, de az eritreai elmulasztotta, hogy tapadjon az elején megszökő trióra, akik szépen megosztották maguk közt a részhajrákat és az ezért járó pontokat, bónuszmásodperceket. Sokáig Alessandro de Marchi, Mattia Bais és Lawrence Naesen napja volt a tegnapi…

Az összetettben negyedik ecuadori Richard Carapaz nem mondhatta el ugyanezt magáról, az Ineos Grenadiers első embere 80 km-rel a cél előtt bukott, igaz, gyorsan bringára pattant. Az utolsó részhajrát az olasz Domenico Pozzovivo nyerte, ekkorra már összeért a mezőny, Carapaz is felért, s a sprintbefutó azt hozta, amit a szakértők jósoltak: Girmay győzelmét. A Intermarché–Wanty–Gobert–Matériaux kerekese, az első afrikai etapgyőztes (!)a pódiumon pezsgőnyitás közben megsérült, a holland Mathieux van der Poel (Alpecin–Fenix) lett a második, ő nyerte a Budapest–Visegrád-nyitószakaszt, és a rózsaszín trikót őrizte a magyarországi etapokon. Összetettben a tizedik nap után is López vezet.

Kapcsolódó írásaink