Sport

López egyelőre őrzi a rózsaszín trikót

Túl van az első nehéz hegyi szakaszon a Giro mezőnye

Jai Hindley nyerte vasárnap az első igazán kemény hegyi szakaszt a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelyen Juan Pedro López meg tudta tartani az éllovas pozícióját.

Az Isernia és Blockhaus közötti, 191 kilométeres kilencedik etapon kilencfős szökevénycsoport alakult ki, amelyből Diego Rosa annyi pontot gyűjtött a hegyi hajrákban, hogy átvette a kék trikót Koen Bouwmantól. Az esélyeseket magában foglaló mezőny azonban nem engedte el messzire az élbolyt, amelyet így már a hajrá előtt utolért. Az 1665 méter magasan fekvő célba vezető kaptatón az INEOS Grenadiers diktálta a tempót, a nagy esélyesek közül pedig korán leszakadt Simon Yates.

A 2019-es bajnok, Richard Carapaz öt kilométerre a céltól váltott ritmust, és csupán ketten tudták tartani vele a lépést, méghozzá Romain Bardet és Mikel Landa. Mögöttük egy szintén hármas csoport küzdött a hátrány minimalizálásáért, sőt, nem sokkal a cél előtt összeért a két csoport, így hatan sprinteltek a győzelemért. Végül a 2020-as Girón második, ezúttal hosszú hajrát nyitó Hindley diadalmaskodott Bardet és Carapaz előtt.

A rózsaszín trikós López ugyan korán lemaradt, de 1:46 perces hátránya azt jelentette, hogy összetettben 12 másodpercet megőrzött az előnyéből. Itthon, a Tour de Hongrie-n Antonio Tiberi nyerte a zárószakaszt, az összetettben pedig a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott.
 

Kapcsolódó írásaink