Sport

Ellenfél nélkül nyert az orosz Umar Kremljov

Tovább csökkentek az amatőr ökölvívás esélyei arra, hogy 2024 után is szerepelhessen az olimpiákon. Példátlan eset történt ugyanis a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) hétvégi, isztambuli rendkívüli közgyűlésén: a vezetést kritizáló ellenzék öt jelöltjét kizárták.

Köztük a holland Boris van der Vorstot is, így az orosz Umar Kremljovnak nem volt ellenfele, és szavazás nélkül, közfelkiáltással újraválasztották elnöknek annak ellenére, hogy többen kifogásolták a kizárásokat. Steve Hartley, az új-zélandi szövetég elnöke szerint demokratikusabb lett volna, ha két erős jelölt indul az elnöki tisztségért. Boris van der Vorst pedig a Sportdöntőbíróságnál fellebbezett a kizárása miatt. Mindehhez Kovács István olimpiai bajnok, az IBA főtitkára asszisztált.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az Insidethegames honlapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: „A közgyűlés körüli események, különösen a választások, alapos elemzést érdemelnek, és csak megerősítik az IBA kormányzásával kapcsolatos kérdéseket és kétségeket. Aggályos az is, hogy az IBA a Gazprom orosz állami vállalattól való pénzügyi függősége még mindig nem oldódott meg.” Az ökölvívás ott van a párizsi olimpia műsorán, a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában azonban nem kapott helyet. Mindezek után valószínűleg nem is fog!

Kapcsolódó írásaink

Búcsúra készül a Cigánykirály

ĀMinden idők egyik legsikeresebb brit profi ökölvívója, az ír származású Tyson Fury bejelentette, hogy áprilisban, a Dillian Whyte elleni, a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övéért rendezett mérkőzésen lép utoljára a ringbe

Újabb csapás az amatőr bokszra

ĀAz ökölvívásban ugyan lehetetlen az önkiütés, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) azonban újabb hatalmas csapást mért az amatőr bokszra.