Sport

Tiberi nyert Kékestetőn, Dunbar az összetett győztes

Antonio Tiberi nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny zárószakaszát vasárnap, az összetettben a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott.

Tiberi nyert Kékestetőn, Dunbar az összetett győztes
A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye az ötödik, Miskolc és Kékestető közötti 184 kilométeres szakaszon Mátraházán
Fotó: MTI/Komka Péter

A 905 kilométer össztávú magyar körverseny zárószakaszának Miskolcról, ragyogó időben vágott neki a 125 fős mezőny. A 2751 méter szintkülönbséget magában foglaló, 184 kilométeres királyetap a Kékestetőn zárult, hegyi befutóval.

„Nehéz versenyre számítunk, de sikerült jól spórolnunk az energiáinkkal, a lábam pedig jó” - fogalmazott a 2019-es győztes Krists Neilands rámutatva, hogy a legnagyobb esélyesekkel szemben meglévő két másodperces előnye számíthat, ha csoportosan érnek a hajrához. Kitért rá: több jó hegyimenő is akad a mezőnyben, a nagy csapatok többségének van embere az összetettre, így nagyon oda kell figyelnie.

A falvakban és a városokban sokan üdvözölték a versenyt, volt, ahol a tűzoltóság is kivonult. A nap szökésébe az eddig a szakaszvégi sprintekben jeleskedő Karl Ádám révén volt hazai versenyző, a magyar válogatott csapatkapitánya a részhajrákban gyűjtögette szorgosan a helyezéseket, az első kategóriás hollóstetői hegyi hajránál ötödik, az egri és az első mátrafüredi gyorsasági hajrán egyaránt második lett.

Már Mátraházáig is sokan szurkoltak az emelkedőn, a hegy záró szakasza viszont valósággal megtelt: a 984 méteren - az ország legmagasabb pontja alatt 30 méterrel - elhelyezkedő célnál minden kerékpárral érkező drukker nagy tapsot kapott, márpedig több százan voltak ilyenek. Még többen érkeztek gyalog a magyar körverseny idei utolsó befutójára.

Az összetett második helyezett spanyol Oscar Rodriguez, a Movistar Team, a győztes ír Edward Dunbar, az Ineos Grenadiers, és a harmadik helyezett olasz Samuele Battistella, az Astana Qazaqstan Team versenyzője (b-j) a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny eredményhirdetésén Kékestetőn
Az összetett második helyezett spanyol Oscar Rodriguez, a Movistar Team, a győztes ír Edward Dunbar, az Ineos Grenadiers, és a harmadik helyezett olasz Samuele Battistella, az Astana Qazaqstan Team versenyzője (b-j) a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny eredményhirdetésén Kékestetőn
Fotó: MTI/Komka Péter

A szökevényeket két és fél percre engedte el a mezőny, az utolsó harminc kilométeren belül a BORA-hansgrohe, az Asztana Qazaqstan és az Ineos Grenadiers vette kézbe az üldözést, az élbolyt pedig Nicolas Della Valle megindulása szakította szét. A Giotti Victoria-Savini Due olasz bringása és a sárga trikót egy napig viselő belga Jens Reynders tartott ki legtovább, de őket is még a második mátrafüredi gyorsasági hajrá előtt utolérték, a sprintet pedig a holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) nyerte meg, ezzel bebiztosítva a zöld trikóját.

A célnál eközben nagy ovációt váltott ki a mezőnyt megelőző reklámkaraván érkezése, de igazán nagy hangzavart a kerékpárosok közeledése váltott ki. Az emelkedő elején még akadtak szökési kísérletek, a mezőny létszáma pedig egyre fogyatkozott a BORA-hansgrohe diktálta tempótól, Mátraházához és az utolsó 3,2 kilométert megnyitó kanyarhoz mintegy harmincan értek együtt. Az igazi szórás itt kezdődött az Ineos Grenadiers jóvoltából, a 2019-ben második, most legjobb magyarként fehér trikót viselő Dina Márton (EOLO-Kometa) is ekkor szakadt le. Az Ineos utolsó embereként Edward Dunbar két kilométerrel a cél előtt indult meg, az elmúlt években tapasztaltak és a szakasz végének meredeksége alapján kissé korainak tűnően. Bár az utolsó száz méterig úgy tűnt, előnye kitarthat, az üldözői közül jó időben utána induló, tavaly a magyar körverseny összetettjét harmadikként záró olasz Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) az utolsó métereken lehajrázta és elorozta előle a szakaszgyőzelmet.

„Ismertem a hegyet, ami sokat segített. Tudtam, hogy az utolsó másfél-két kilométer a legfontosabb. Dunbar két kilométernél támadott, én nagyjából másfél kilométernél, az utolsót pedig teljes erőbedobással tettem meg, hogy utolérjem, ez sikerült is az utolsó harminc méterre” - értékelt Tiberi. Elárulta: a mászást hátul kezdte meg, nem érezte igazán jól magát, ám kilométerről kilométerre jobban ment.

Objektum doboz

A sárga trikót Dunbar viheti haza, aki társaival az első négy szakaszon a sprinter Elia Vivianiért dolgozott, ezen a napon az összetett megnyerése volt a célja.

„Tudtam, hogy ehhez nyerni kell vagy legalábbis az elsőségért küzdeni a szakaszon. Ahhoz, hogy elég nagy előnyt szerezzek, egy percig teljes erőbedobással kellett tekernem. Feküdt nekem, arra kellett odafigyelnem, hogy ne tekerjek sokat a vörös zónában” - értékelt.

A hegyi pontverseny győzteseként a piros trikót a belga Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) érdemelte ki, míg legjobb magyarként Dina fehér trikót vehetett át.

„Nem mentem fel gyorsabban most, mint bármikor. Az egész versenynek más volt a ritmusa, mint az előző években, össze se lehet hasonlítani” - mondta az EOLO-Kometa bringása, aki próbálta segíteni Mark Christiant, brit csapattársának azonban - mint elárulta - nem volt jó napja.

„Bennem pedig ennyi maradt a végére” - fűzte hozzá Dina.

Eredmények, 43. Tour de Hongrie:
    5. szakasz, Miskolc - Gyöngyös-Kékestető, 184 km, hegyi befutó:
1. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 4:39:31 óra
2. Edward Dunbar (ír, Ineos Grenadiers) 2 másodperc hátrány
3. Oscar Rodríguez (spanyol, Movistar) 23 mp h.
4. Samuele Battistella (olasz, Astana Qazaqstan) 25 mp h.
5. Edoardo Zambanini (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel
...47. Dina Márton (EOLO-Kometa) 2:31 perc hátrány
...54. Kusztor Péter (Novo Nordisk) 3:41 p h.

Az összetett végeredménye:
1. Dunbar 20:38:43 óra
2. Rodríguez 23 másodperc hátrány
3. Battistella 28 mp h.
...38. Dina 2:31 mp h.

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: Valter Attila
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)

Kapcsolódó írásaink

Kooij nyerte a Tour de Hongrie nyitányát

ĀA mezőny Csákvárról vágott neki a 198 kilométeres szakasznak, amely során három kört tett meg egyéb helyszínek mellett Bicske, Etyek és Felcsút érintésével Székesfehérvár fele