Sport

Démare a centik jó oldalán

Csendes nap volt a hatodik az idei Giro d’Italia olasz kerékpáros körversenyen. Ráért a szakma abból a lefagyásból felocsúdni, amit az elmúlt évtizedek egyik legjobb bringása, Vincenzo Nibali okozott azzal, hogy – stílszerűen – akkor jelentette be profi pályafutásának a végét, amikor szerdán beért az ötödik szakasz céljába, szülővárosába, a szicíliai Messinába.

Démare a centik jó oldalán
Ciklámenben Arnaud Démare megismételte előző napi sprintgyőzelmét
Fotó: AFP/Luca Bettini

A 37 éves, Messinai Cápa becenévre hallgató kerékpáros a könnyeivel küzdve jelentette be: „Évek óta erre a szakaszra vártam. Itt kezdtem el tekerni és edzeni, ezért itt akartam megerősíteni, hogy ez az utolsó Giro, amelyen részt veszek és ez az utolsó szezonom”. Nibali egyike annak a hét versenyzőnek, aki mindhárom nagy körversenyt – a Girót, a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát – is megnyerte. (A lista: Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador, Chris Froome, Felice Gimondi és Nibali.) Nibali Girót amúgy kétszer nyert (2013, 2016), és a tegnapi nap attól történelmi, hogy 2010-ben épp május 12-én viselhette először a rózsaszín trikót, abban az évben harmadik lett. Először a spanyol háromhetesen győzött (2010), a franciát 2014-ben húzta be. (Az Asztana színeiben jelenleg a 30.)

A tegnapi 192 km-t a mezőny Palmi és Scalea között az olasz csizma orránál, Calabriában, zömmel a tengerparton tekerte végig. Egyedül a szél okozott némi gondot. A nap egyetlen, négyes erősségű hegyi hajráját az olasz Diego Rosa (EOLO-Kometa) nyerte Vibo Valentiánál (40 km-re a rajttól), és mivel a mezőny hagyta elmenni, a következő száz kilométeren négyperces előnyre tett szert, és behúzta a következő sprintet is. Az utolsó harminc km-en az élboly fél percre megközelítette, és ahogy az várható volt, innét már nem tudta győzelemre váltani a napot, amelyen legtöbbször ő került képernyőre. A győzelem célfotóval dőlt el az előző napi győztes Arnaud Démare (Groupama-FDJ) javára, Caleb Ewan (Lotto Soudal) kárára. Itthon Fabio Jakobsen nyerte a második Tour de Hongrie etapot.

Kapcsolódó írásaink

A Giro fénykörében

ĀA három csodálatos magyarországi Giro-nap után mától itt az ötnapos Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny