Sport

Kooij nyerte a Tour de Hongrie nyitányát

A holland Olav Kooij nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny nyitóetapját szerdán.

Kooij nyerte a Tour de Hongrie nyitányát
A 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye az első, 198 kilométeres Csákvár - Székesfehérvár szakaszon Felcsúton 2022. május 11-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A mezőny Csákvárról vágott neki a 198 kilométeres szakasznak, amely során három kört tett meg egyéb helyszínek mellett Bicske, Etyek és Felcsút érintésével, hogy aztán Csákvárra visszatérve a székesfehérvári befutó felé vegye az irányt. Az 1651 méter szintemelkedést tartalmazó távon három gyorsasági részhajrá - kettő Bicskén, egy Csákváron -, illetve Etyeken harmadik kategóriás hegyi hajrá várt a kerékpárosokra, utóbbit a három kör miatt háromszor kellett teljesíteniük.

Csákváron kék lufikkal díszítették a villanyoszlopokat, Vértesbogláron kerékpárokat rögzítettek a sportpálya drótkerítésére, Etyeken pedig a hegyi részhajrá előtt lángosos várta a szurkolókat, utána pedig „a Mikulás” köszöntötte a mezőnyt. Zámolyon - amelyet a Giro d'Italia is érintett - több helyen rózsaszín kerékpárok voltak az utak mentén.

Ötfős szökést engedett el a mezőny, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral (Adria Mobil) és Dina Mártonnal (EOLO-Kometa), valamint a belga Jens Reyndersszel. Előbbi egy hegyi hajrát és gyorsasági részhajrát is nyert, de Dina is szorgosan gyűjtögette a pontokat mindkét kategóriában. Filutást száz kilométerrel a befutó előtt befogta a nyugodt tempót választó mezőny.

A hajrához közeledve a hátsó régióban történt egy bukás, amelyben Filutás és az egyik magyar válogatott versenyző is érintett volt.

Székesfehérváron eközben a szponzorautókat felvonultató karavánt és a mezőny előtt beérkező motoros rendőröket is hatalmas tapssal köszöntötte a kordonok mellett több sorban álló tömeg.

A talpon maradt négy szökevény egy kilométerrel a cél előtt adta meg magát, így következhetett a mezőnyhajrá, amelyben a holland Olav Kooij és az olasz Elia Viviani meccselt az elsőségért, végül a Jumbo-Visma versenyzője megelőzte az Ineos Grenadiers sprinterét. A harmadik helyet a pályán a tokiói olimpián madisonban aranyérmes brit Matthew Walls szerezte meg.

„Éreztem, hogy jön Viviani, de tudtam még gyorsítani a lábaimon” - felelte az M4 Sport kérdésére a szakaszgyőztes, aki kiemelte a jó időt és a kiváló útvonalat, majd felelevenítette, hogy a Quick-Step és a BikeExchange, valamint később a BORA-hansgrohe kontrollálták az üldözést.

„Mondhatni, hogy Tour de France-sorok vannak itt, sprintben ennél nem nagyon lehetne erősebb” - hangsúlyozta a válogatott Karl Ádám, aki a szakaszon legjobb magyarként a 16. pozíciót szerezte meg. „Elégedett vagyok magammal, de az eredmény lehetett volna jobb is, többet éreztem benne.”

Felidézte: a helyezkedése jól sikerült, Viviani és Dylan Groenewegen környékén tudott maradni, és bár az utolsó kanyarban visszacsúszott, végül ki tudott kerülni néhány riválist.

„Érzem, hogy gyors vagyok, és remélem, a következő napokban ezt meg is tudom mutatni” - reménykedett Karl.

Az időjóváírásoknak köszönhetően az összetettben legelőkelőbb helyet elfoglaló hazai bringás, és így fehér trikós Dina a terveinek megfelelően be tudott kerülni a szökésbe, amelyben megítélése szerint jó volt a hangulat. Az összehang főleg azt követően alakult ki közöttük, hogy a külföldi riválisok által túl gyorsnak ítélt Filutást le tudták szakítani.

„Mondták a belgák, hogy menjünk +nyélen+ és szakítsuk le. Nem vezettem akkorákat, mert a barátomnak tartom, de azért leszakadni sem akartam” - szögezte le Dina. Bár a szakasz előtt biztosan mezőnyhajrára számított, úgy látta, nem álltak nagyon távol ahhoz, hogy sikerrel hazaérjenek, de a mezőny nagyon kiszámolta az utolérést.

Előretekintve úgy fogalmazott, meglátja, hogy a csapatnak mennyire fontos a trikó megőrzése, ugyanakkor ő elsősorban segítőként érkezett a viadalra.

Szilasi László versenyigazgató tájékoztatása szerint a szakasz után az összetettben hatodik Filutást kórházba szállították röntgenre. A helyszínen elsőre kulcscsonttörésre gyanakodtak ugyan, a vizsgálat azonban kizárta mindezt. Ennek ellenére az orvos nem javasolta a folytatást a sérült kerékpárosnak, aki viszont tovább akar menni a körversenyen. A végső szót így csak csütörtökön mondják ki.

Reynders a szökésben gyűjtött jóváírásoknak köszönhetően második helyről várhatja a folytatást: a vasárnapig tartó, 905 kilométer össztávú magyar körversenyen csütörtökön a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 192 kilométeres etap következik.

Eredmények, Tour de Hongrie:
1. szakasz: Csákvár-Székesfehérvár, 198 km:
1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:36 óra
2. Elia Viviani (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) a. i.
...16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Kooij 4:34:36 óra
2. Jens Reynders (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 2 másodperc hátrány
3. Viviani 4 mp h.
4. Walls 6 mp h.
5. Dina Márton (EOLO-Kometa) azonos idővel
6. Filutás Viktor (Adria Mobil) 7 mp h.

Kapcsolódó írásaink

A Giro fénykörében

ĀA három csodálatos magyarországi Giro-nap után mától itt az ötnapos Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny