Sport

Újabb csapás az amatőr bokszra

Az ökölvívásban ugyan lehetetlen az önkiütés, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) azonban újabb hatalmas csapást mért az amatőr bokszra.

Az Isztambulban zajló rendkívüli közgyűlés előtt alkalmatlanság miatt kizárták az elnökjelölt holland Boris van der Vorstot, így a tisztséget eddig is betöltő orosz Umar Kremljov maradt az egyedüli jelölt. Az IBA fegyelmi bizottsága döntése ellenére a jelelölő bizottság azért zárta ki a holland szövetség elnökét – és még négy jelölttársát –,  mert tizennyolc ország nemzeti szövetségének vezetőjével januárban azt követelték, hogy az átláthatóság jegyében az IBA hozza nyilvánosságra az orosz gázóriással, a Gazprommal kötött szerződését.

Az orosz szövetség harminckilenc éves főtitkárát, Kremljovot 2020 decemberében azért választották az eladósodott IBA elnökének, mert ötvenmillió dolláros szponzori támogatást ígért, tehát egyértelműen „megvásárolta” a tisztséget. A kizárás után  Van der Vorst közölte: „Továbbra is harcolni fogunk ezért az ügyért, és minden rendelkezésükre álló jogi lehetőséget felhasználunk.” A holland sportvezető sürgősségi fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz.

Érthetetlen, hogy míg az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetségek kizárták az orosz sportolókat és tisztségviselőket, addig az IBA egy olyan orosz elnököt akar újraválasztani, aki nem sokat tett az átláthatóságért és a szervezet megújításáért. Ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újfent aggodalmának adott hangot az IBA jelenlegi működésével kapcsolatban.

A NOB kifogásai között szerepel, hogy az IBA még mindig adós a 2024-es párizsi olimpia sportági kvalifikációs rendszerének részletes kidolgozásával, ahogyan a pontozóbírók kiválasztásának és irányításának megnyugtató programjával is. Az ökölvívás ugyan még szerepel a párizsi olimpia műsorán, a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában azonban nem kapott helyet. S úgy néz ki, hogy az amatőr ökölvívás a megújulni képtelen IBA miatt kiütésre van ítélve.

Kapcsolódó írásaink

Búcsúra készül a Cigánykirály

ĀMinden idők egyik legsikeresebb brit profi ökölvívója, az ír származású Tyson Fury bejelentette, hogy áprilisban, a Dillian Whyte elleni, a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övéért rendezett mérkőzésen lép utoljára a ringbe