Sport

Kiskorú is akad a magyar keretben

Marco Rossi szövetségi kapitány a márciusi felkészülési mérkőzéseken szereplőkre alapozta a júniusi Nemzetek Ligája-selejtezőkre összehívott keretét.

Kiskorú is akad a magyar keretben
Az angolok 2021-ben is jártak a Puskás Arénában. A tavalyi meccsen Szalai Ádám tisztáz, Gulácsi Péter és Fiola Attila követi a labda útját
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyetlen olyan futballista szerepel benne, aki korábban még nem kapott meghívást az A válogatottba: Vancsa Zalán, az MTK tizenhét és fél éves csatára. „Nem kell Guardiolának vagy Kloppnak lenni ahhoz, hogy meglássa valaki a tehetséget benne, kiváló alapsebessége van – mondta róla Marco Rossi. – Klubjában több játéklehetőséget is kaphatott volna, talán a kiesés elleni küzdelem miatt jutott neki kevesebb.

Azért hívtam meg, hogy adjak neki egy jelzést. Egyértelműen üzenetet küldtem, mert a jövő a fiataloké. Tudniuk kell, hogy én és a stábom követjük őket. Kötelességem gondozni az ilyen fiatal tehetséget.”  Rossi elmondta a kerethirdetésnél, hogy azért nem hívta meg Varga Kevint, mert nem játszik klubjában, a Young Boysban. Hasonló cipőben jár Schön Szabolcs is az Egyesült Államokban, ő a kerettel készül, de – Vancsa Zalánhoz hasonlóan – az U21-es válogatottban játszik majd.

A Nemzetek Ligája A divíziójában a magyar válogatott június 4-én Budapesten (zárt kapuk mögött!) Angliával, június 7-én Cesenában Olaszországgal, június 11-én ugyancsak a Puskás Arénában Németországgal, majd június 14-én Wolverhamptonban ismét Angliá­val mérkőzik.

Egy lipcsei és egy, az olaszok elleni budapesti mérkőzés marad szeptemberre. Marco Rossi számára nyilvánvalóan a Squadra Azzurra elleni két találkozó ígérkezik a legemocionálisabbnak. „Labdarúgóként sosem voltam olasz válogatott, csak a harmadosztály U21-es válogatottságáig vittem, így meccsen még nem hallhattam az olasz himnuszt. Cesenában énekelni is fogom, mert olasz vagyok, de persze a magyart is. Engem nagyon meg fog hatni” – mondta. A mostani keret magyar klubokban szereplő játékosai május 23-án találkoznak, s kezdik meg a közös felkészülést, egy héttel később csatlakoznak hozzájuk a légiósok is.

A keret: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd) kapusok, Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Willi Orbán (RB Leipzig), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahce) védők, Baráth Péter (DVSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (AC Pisa), Négo Loic (MOL Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Barnsley), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (FTC) középpályások, Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (FC Basel), Vancsa Zalán (MTK Budapest) csatárok.

Kapcsolódó írásaink