Sport

Milliókért rúghatja a gólokat Haaland

A hét elején a Manchester City és a Borussia Dortmund vezetése is megerősítette, hogy amennyiben az angol klub minden, még nyitott kérdésben meg tud egyezni a norvég csatárt képviselő ügynökséggel, Erling Haaland 2022. július elsejétől a City játékosa lesz.

Milliókért rúghatja  a gólokat Haaland
A gyorsaság, az agresszivitás és a pontos befejezés Haaland erőssége
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Nem gyakori a sztárklubok életében, hogy egy olyan futballistának a fiát veszik meg, aki maga is játszott ott légiósként, a Citynél pedig ez a helyzet. Az apa, Alf-Inge Haaland a manchesteri csapat tagjaként szerzett egész további életére kiható, súlyos sérülést.

Az sem gyakori – sőt példátlan –, hogy norvég futballistáért ilyen magas árat, 75 millió eurót fizessenek. Ugyanakkor Haalandot, annak tulajdoníthatóan, hogy a Dortmunddal kötött szerződésében szerepelt egy kivásárlási ár, fele annyiért tudja a City megszerezni, mint amennyire becsüli a csatár értékét a mértékadó Transfermarkt.de.

A csodacsatár nem biztos, hogy pályára lép a hétvégén – mivel a Dortmund számára nincs tétje a mérkőzésnek, elképzelhető, hogy Haaland óvatosságból nem játszik. De még változhat a mérlege: 2020 januárjától eddig 88 mérkőzésen 85 gólt szerzett sárga–feketében, ami elképesztő teljesítmény.

Új klubtársai nagyon várják: Aymeric Laporte azt írta ki Twitter-falára, az átigazolást kommentálva: „Örülök, hogy a következő néhány évben nem kell szaladgálnom a fickó után”. A korábbi norvég válogatott csatár, Jan-Aage Fjörtoft szerint Haaland megvétele átalakíthatja a City játékát. Pep Guardiola eddig nem játszatott ilyen kivételes fizikumú centert, ha a közelmúltra gondolunk, vagy Sergio Agüero (173 cm, 70 kg), vagy Gabriel Jesus (175cm, 69 kg) szerepelt ezen a poszton – vagy senki.

A katalán edző a palettát színesítendő akarta tavaly megszerezni Harry Kane-t, de nem sikerült. Most Haalandot sikerült leigazolni, aki 194 centis és 90 kilós, nagyon gyors, és pontos befejező csatár.

Fjörtoft azt is mondta a BBC-nek: „A németek gépnek hívták őt. Nem hiszem, hogy egy embert gépnek lehetne nevezni, de olyan közel van ehhez, amennyire csak lehet. Egy magas, szőke norvég, ahogyan egy vikinget elképzelnél, aki Britanniába érkezik több mint ezer évvel ezelőtt, de szelíd, tud gólt lőni, erős és nagyszerűek a technikai képességei. Volt idő, amikor a nagy termetű középcsatárok egy kicsit kimentek a divatból, de most sok klub belátja, hogy szüksége van ilyen támadóra.”

A még mindig csak 21 éves labdarúgó fejedelmi fizetést kap majd, a norvég VG szerint annyit, mint Kevin de Bruyne, az pedig 385 000 font, hetente (több mint húszmillió évente). Ez 730 millió forint körüli havi fizetésre jön ki.

Kapcsolódó írásaink

Pontokat mentett a Liverpoolnak Mane

ĀA bajnoki címért folyatott párharcban a Liverpool hátrányból fordítva 2–1-re nyert az Aston Villa vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság 33. fordulójából keddre halasztott mérkőzésen

Orosz után amerikai tulajdonosa lehet a Chelsea csapatának

Ā„A Chelsea Football Club megerősíti, hogy megállapodás született a feltételekről, új tulajdonosi csoport veszi át a klubot, amelynek élén Todd Boehly, a Clearlake Capital, Mark Walter és Hansjörg Wyss áll” – közölte szombaton a londoni klub