Sport

A Giro fénykörében

A három csodálatos magyarországi Giro-nap után mától itt az ötnapos Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

Amelyet az is összeköt a nagy múltú olasz versennyel, hogy minden idők legerősebb hazai bringás versenyében van Giro d’Italia-győztes is: Elia Viviani (Ineos–Greenadiers). És egyébként is a 23 csapatból 14 jelen van a nagy „tesón”, a Girón, ráadásul olyanokkal, akik számára a Tour de France az idei topesemény. A csapatbemutató és a rajt Csákváron ma 12 (illetve 13) órakor kezdődik, az ötnapos össztáv 905 kilométer. Az úgynevezett World Teamek mellett nyolc prokontinentális csapat is jelen van, köztük az EOLO–Kometa Dina Mártonnal és a Novo Nordisk Kusztor Péterrel.

Külön csapatot képez a magyar válogatott. Viviani mellett a legjobbak közé tartozik a tavalyi Vuelta a Espana pontverseny-győztese, a holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team) és a 2020-as lengyel körversenyen őt súlyos bukásba keverő honfitárs, a négy Tour de France-etapon első Dylan Groenewegen (BikeExchange–Jayco). Az összetett várhatóan a királyetapon, az utolsó befutón dől el, amely Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méteres Kékestetőn lesz.

A magyarok közül összetettben a tavalyi Girón is szerepelt Dina Mártontól várható a legjobb helyezés, 2019-ben második volt a Tour de Hongrie-n. A már említett, kétszeres magyar bajnok Kusztor Péteren kívül a 2019-es ob-aranyérmes Szarka Gergely (Giotti Victoria–Savini Due), valamint az elmúlt két magyar bajnokságot megnyerő Filutás Viktor (Adria Mobil) is bízik a jó szereplésben.

A vasárnapig tartó verseny mezőnye több mint száz települést érint, és három megyeszékhely – Székesfehérvár, Nyíregyháza és Miskolc – is egy-egy rajt vagy cél helyszíne. (Számos forgalmi korlátozás várható.) Az összetett legjobbja a Tourhoz hasonlóan itt is sárga megkülönböztető mezt visel, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny első helyezettje piros, a legjobb magyar kerékpáros pedig fehér trikóban teker. A szakaszokat az M4 Sport élőben közvetíti, de az Eurosport is ad esti összefoglalót és élőben a záró szakaszt.

MH-gyűjtés

Kapcsolódó írásaink

Szicíliában legyőzték a gonosz hegyet

ĀLekerült a rózsaszín trikó a holland Mathieu van der Poelról, a Giro negyedik, 172 kilométeres etapját követően, a gonosznak mondott Etnára vezető szakasz után

Hatalmas siker a Nagy Rajt

ĀA budapesti időfutamot a brit Simon Yates, a Kaposvár–Balatonfüred közötti harmadik szakaszt a veterán Mark Caven­dish nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen