Sport

Hatalmas siker a Nagy Rajt

A budapesti időfutamot a brit Simon Yates, a Kaposvár–Balatonfüred közötti harmadik szakaszt a veterán Mark Caven­dish nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen. A három magyarországi szakasz után összetettben a holland Mathieu van der Poel áll az élen.

Hatalmas siker a Nagy Rajt
Mark Cavendish a 16. szakasz­győzelmét ünnepelhette a Girón
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A 105. Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszát rendezték Magyarországon, s az úgynevezett Nagy Rajt remek versenyek mellett hatalmas közönségsikert aratott. A három etap több mint négyszáz kilométeres útvonalán több százezren biztatták a versenyzőket, és az egész világon sok millióan látták az izgalmas hajrákat hozó viadalokat.

A budapesti időfutamon, a Hősök tere és a budai Várban lévő Szentháromság tér közötti 9,2 kilométeres szakaszon elsőként a 2017-es Giro-győztes holland Tom Dumou­lin ért 12 percben belüli idővel célba (11:55). Még jobban sikerült a hajrája az emelkedőn brit Simon Yates-nek, aki 11:50 alatt, 46,621 km/órás átlaggal teljesítette a távot. Az első, Budapest–Visegrád-szakaszon győztes holland Mathieu van der Poel nagyon kihajtotta magát, de három másodperccel elmaradt a pályafutása ötödik Giro-szakaszsikerét begyűjtő Yatestől, viszont az összetettben megőrizte az elsőségét, így megtartotta a rózsaszín trikót. „Volt már jó időfutamom, nyertem is a Párizs–Nizzán, de kétségkívül ez volt az eddigi legjobbam” – nyilatkozta Yates. A három magyar induló közül Fetter Erik 45., Peák Barnabás 51., Valter Attila 51 másodperc hátránnyal a 81. lett.

A harmadik szakaszon Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. A rajt után az olasz Mattia Bais, Filippo Tagliani és Samuele Rivi elhúzott a mezőnytől, a szökevényeket 28 kilométerrel a cél előtt érte utol az akkorra már gyors tempóban tekerő mezőny.

Simon Yates pezsgőzhetett a budai Várban
Simon Yates pezsgőzhetett a budai Várban
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elsőség ezúttal is szoros sprintbefutóban dőlt el. A leggyorsabb a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish volt, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt. A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás a 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal. „Mindenhol tömött sorokban voltak a szurkolók, sokan különféle rózsaszín jelmezekben pompáztak. Ez nemcsak nekem volt ünneplés, hanem az egész mezőnynek, mindenki nagyon élvezte ezt a három napot” – mondta Valter Attila, aki összetettben a negyvenedik helyen kezdheti meg az olaszországi szakaszokat. Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta első helyét.

 A Giro a mai szünnap után már Szicíliában folytatódik, s a 3445,6 kilométer össztávú háromhetes viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

A Tour de France is vendég lehet

A jövőben akár a Tour de France rajtjának magyarországi megrendezését is elképzelhetőnek tartja David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke. A francia sportvezető és a magyar szövetség vezetőinek megbeszélésén szó esett különböző nemzetközi események rendezésének lehetőségéről, így például világkupa vagy akár világbajnokság magyarországi lebonyolításáról.


„Végre elérkeztünk idáig, ez fontos volt a kerékpársportnak, Magyarországnak, Budapestnek és magának a Girónak is” – nyilatkozta az MTI-nek Lappartient, aki elképzelhetőnek tartja-e a Tour de France rajtjának Magyarországra hozatalát is: „A Grand Départra is sor kerülhet itt 2026-ban, 2030-ban vagy későbbi időpontban” – mondta az UCI elnöke. „Nagyon sokat adott a Giro az országnak, hiszen ezáltal nagyszerűen lehetett népszerűsíteni a kerékpározást” – fűzte hozzá Enrico Della Casa, az európai szövetség (UEC) elnöke.
(MS)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom