Sport

Harmadszor az elitben a magyar jégkorong-válogatott

A magyar jégkorong-válogatott három győzelemmel és egy vereséggel Szlovénia mögött második lett a ljubljanai divízió I/A világbajnokságon, és története során harmadszor feljutott a világelitbe.

Mivel Litvánia 5–4-re legyőzte Romániát, így az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy a házigazda szlovén csapat mellett a magyar válogatott játszhat jövőre legjobbak között. Ennek ellenére csapatunk háromezer magyar szurkoló előtt presztízsmérkőzést játszott a románokkal. Előbb Szirányi Bence betörése után a lecsorgót Nagy Gergő vágta Tőke Zoltán lába között a hálóba, majd egy hatékony letámadás után Sebők Balázs szerzett pakkot, Magosi Bálint elé passzolt, aki hatalmas erővel bombázott a léc alá. A 11 székellyel és hat honosított játékossal felálló román csapat a második harmadban kiegyenlített, de csapatunknak Kulmala Rasmus visszaszerezte az előnyt. A hajrában emberelőnybe került a Simpson-csapat, ezt Sofron gólra váltotta, így eldőlt a csata (4–2).

A magyarok 2009 és 2016 után 2023-ban ismét a világ legjobbjai között szerepelhet. „Mindenféleképpen győzelemmel akartunk búcsúzni a tornától, és kiszolgálni a fantasztikus magyar közönséget. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra. A feljutást nem adták könnyen, hiába ment el ebből a csoportból két erős válogatott, az itt játszók is erősek voltak” – mondta az MTI-nek Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar szövetség bejelentette, hogy kandidál a jövő évi elitvilágbajnokság egyik csoportjának megrendezésére, a másik csoportnak Szlovénia adna otthont. A 2023-as vb helyszíne eredetileg Szentpétervár lett volna, ám az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) elvette a rendezési jogot az oroszoktól. A megüresedő helyre a magyarok és a szlovénok mellett a finnek és a lettek közösen pályáznak.

Kapcsolódó írásaink