Sport

Újabb akadályok az öttusa előtt

A legendás öttusázók, aktív versenyzők és edzők tiltakozása ellenére a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezetése tavaly novemberben úgy határozott, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkoztak, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban.

Újabb akadályok az öttusa előtt
A francia Valentin Prades két olimpián indult, és Párizsban is lóra ülhet
Fotó: AFP/Hervito Jean-Marie

Az UIPM végrehajtó bizottsága hétvégén Budapesten ülésezett, és úgy döntött, a június végi világkupadöntő után két akadályversenyt tesztelnek a viadalokon, amelyek közül az egyik váltja a lovaglást 2024-től. A német Klaus Schormann vezette testület szerint javaslatuknál figyelembe vették a sportolók egészségügyi szempontjait, a felkészülési és versenyrendezési költségek csökkentését és a sportág népszerűségének növelését. A szövetség érthetetlen módon a közleményében nem írta le, milyen akadályversenyt javasolt.

Ezt hiányolta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, világ- és olimpiai bajnok öttusázó is, aki kérdésünkre elmondta: „Lesújtó, hogy az öttusa ilyen helyzetbe jutott, de úgy látom, a lovaglást már nem lehet megmenteni. Nem értem, hogyan akarnak két hónap múlva tesztversenyt rendezni, amikor a nemzeti szövetségekkel azt sem közölték, milyen akadályverseny lesz, és milyen tárgyi és személyi feltételek kellenek a lebonyolításhoz.”

Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára elmondta, hogy ugyan Budapesten volt a tanácskozás, de a hazai szövetség vezetése nem vett részt az ülésen. „Az új versenyszámról, az akadályversenyről annyit sikerült megtudni, hogy vagy külön versenyszám lesz, vagy a kombinált verseny része, amelyben a versenyzők futás közben lőnek is. Zsákbafutás bizonyára nem lesz, reméljük, az ügyesség fog dominálni. Mindenesetre olyan megoldást kell találni, amelyet a NOB elfogad, és az öttusa 2024 után is olimpiai sportág marad.”

A tervezett tusacsere ellenére a sportág olimpiai programban maradása ugyanis kérdéses, mert a NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A UIPM-nek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést is fel kell mutatnia, és legfőképp bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenki számára hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára. A feladat tehát nem kevés – és nem is könnyű!

Kapcsolódó írásaink