Sport

Megismételtük Lisszabont

Két éve Prágában Karakas Hedvig Európa-bajnoki aranyat nyert, aztán tavaly Lisszabonban két magyar bronzérem született (Pupp Réka és Tóth Krisztián), ilyen emlékekkel indultunk neki a szófiai cselgáncs-kontinensviadalnak.

A tizenegy indulónkból négy-öt érem is kijöhetett volna. Aztán a nyitónapon egy esélyt rögtön kihúzhattunk: Pupp Réka meglepetésre (hiszen a hónap elején Grand Slam-győztes volt) az első meccsén kikapott, és kiesett. Ám szombaton az eddig minden korosztályában Eb-aranyérmes húszéves Özbas Szofi remekül küzdött a 63 kg-osok közt, az izraeli Sarirt leléptették ellene, majd aranyponttal kikapott ugyan a 14 World Tour-érmes, későbbi győztes brit Howelltől, de mehetett a bronzért Zachovával. Özbas Szofi első felnőtt éremcsatájában a cseh lánynak sok esélye nem volt, pályafutásuk hatodik meccsén ötödször verte őt – ezúttal egy vazaarit érő belső horogdobással.

Furcsa látvány volt kicsit később Ungvári Miklóst a szőnyeg szélén látni (olimpiai ezüstérmesként épp a tavalyi Eb-n vonult vissza, s immár ő a férfiak szövetségi kapitánya), merthogy testvére, Ungvári Attila volt szőnyegen. Végigdumálta, mit kellene csinálni a bronzért. Ötlet volt, de keveset sikerült megvalósítani. Még jó, hogy az ukrán Manukian tanácstalan volt. A 81 kg-osok találkozója az idő lejárta után aranypontig ment, s ezt a Karvaly becenevű fiatalabb Ungvári szerezte. (Ez már a harmadik Eb-bronza.) Az első az a georgiai Tato Grigalasvili lett, aki Ungvárit vigaszágra küldte.

Vasárnap a 90 kilogrammos Tóth Krisztián és a +100 kilós Sipőcz Richárd is bejutott az elődöntőbe, olimpiai bronzérmesünknek a georgiai Maisuradze gyors hátsó gáncsa vette el a döntőjét, a felnőttben újonc Sipőcznek tíz másodpercig tartott a remény a német Frey ellen. Mindketten a bronzért mehettek, egyiküknek sem sikerült megszerezni. Tóth leléptetéssel kapott ki az azeri Mammadali Mehdijevtől, Sipőcz egy vazaarival a holland Roy Meyertől.

Kapcsolódó írásaink