Sport

Emery-vizsgálat

A Bajnokok Ligája második elődöntőjében is egy angol és egy spanyol csapat csap össze. A színhely ezúttal is Anglia, a Liverpool az Anfield Roadon fogadja az idény meglepetéscsapatát, a Villarrealt. A futballvilágban Sárga Tengeralattjárónak becézett klub esélyeit általában egy névvel jelölik: Unai Emery.

Emery-vizsgálat
Unai Emery a Bayern München elleni BL-meccsen is együtt élt a játékkal
Fotó: AFP/Sven Hoppe

Carlo Ancelotti azt mondta még a manchesteri mérkőzés előtt, hogy két olyan alakulat jutott az elődöntőbe, amelyet nem vártak oda, az övé és a Villarreal. Lehet benne némi igazság a Real Madrid kapcsán is – a fogadóirodák előzetesen például a PSG, a Chelsea és a Bayern mögé sorolták a királyi klubot, következésképpen a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is magasabbra taksált csapatot ejtett ki. De mit mondjunk akkor a Villarrealról, amelynek már a csoportból való továbbjutása is (kicsit) váratlan volt, az Atalanta végzett mögötte a harmadik helyen. De aztán a Juventus és a Bayern München búcsúztatása egyenesen bravúrnak számított.

Mindkét forduló idegenbeli mérkőzése után megjegyezte a nemzetközi szaksajtó, hogy Unai Emery a Villarreal vezetőedzőjeként még nem veszített idegenbeli mérkőzést a nemzetközi kupák tavaszi, egyenes kieséses szakaszában. Mi több, az úgynevezett alapkupákat (BEK, Bajnokok Ligája, KEK, VVK, EVK, UEFA-kupa, Európa-liga) tekintve minden spanyol vezetőedzőnél eredményesebb, több trófeát nyert.

A jövőre a centenáriumát ünneplő Villarreal szép kora ellenére a 21. század csapata. 1998-ban került fel először a La Ligába (nem mellékesen: a még most is a klub élén álló, immár 74 éves Fernando Roig egy évvel azelőtt került többségi tulajdonosként az elnöki székbe), és ugyan rögtön kiesett, de visszajutott, és aztán a kétezres években eddig csak egyszer kellett újra a második vonalban szerepelnie. Fénykora vagy immár úgy érdemes fogalmazni, az első fénykora 2004 és 2011 közé esett, akkor mindig a második és a hetedik hely között végzett a La Ligában, a legjobb idényében, 2007–2008-ban ezüstérmes lett. 2004-ben az UEFA-kupa, 2006-ban a Bajnokok Ligája, 2011-ben az Euró­pa-liga elődöntőjébe jutott. Ebben a korszakban olyan futballistái voltak, mint Juan Román Riquelme (2003–2007), Marcos Senna (2002–2013), Diego Forlán (2004–2007) vagy Giuseppe Rossi (2007–2013). Aztán 2012 nyarán majdnem minden összeomlott, a Sárga Tengeralattjáró lemerült a második osztályba. Ám egyetlen esztendő múltán visszatért az elitbe, és egyetlen év (14., 2018–2019) kivételével mindig a negyedik–hetedik helyen végzett a bajnokságban. Ugyanakkor a nemzetközi porondon – a 2015–2016-os idény kivételével, amikor egyébként a mostanihoz hasonlóan a Liverpool jutott ellenfélül az elődöntőben, igaz, „csak” az Európa-ligában – a nemzetközi sikerek elkerülték a csapatot. (A Vörösök jutottak tovább.)

Egészen addig, amíg Unai Emery meg nem érkezett Villarrealba, illetve a helyi valenciai dialektus szerint Vila-Realba. Az ötvenéves baszk edző a Real Sociedad középpályásaként játszott öt mérkőzést az élvonalban, de aligha kell hangsúlyozni: sokkal jobb edző lett, mint amilyen futballistának volt. Az élet kiváratta vele a sorát, mert 2013-ig, noha a Loreca Deportiva és az Almería után a Valenciánál és a Szpartak Moszkvánál is dolgozott, gyakorlatilag egyetlen fontos trófeát sem nyert.

Kilenc évvel ezelőtt a Sevilla mégis leszerződtette, nagy fantáziát látott benne. Azóta mintha kicserélték volna Emeryt. Mind a három, a klubnál töltött idényében megnyerte az Európa-ligát, ott alapozta meg hírnevét, amely szerint a nemzetközi kupamérkőzések specialistája. 2016 tavaszán például, miután a Vörösök kiejtették az elődöntőben a Villarrealt, a bázeli döntőben a Sevilla 3–1-re megverte őket. Unai Emery ott nyert először csatát Jürgen Klopp ellen.

Alighanem a nemzetközi sikerek miatt hívták Párizsba. Két év alatt hét hazai trófeát nyert a PSG-vel, de egyet sem az európai porondon – például azért, mert miután csapata 4–0-ra megverte a Barcelonát, a Camp Nouban összeomlott, és 6–1-re kikapott. A 2018–2019-es idényt, majd a következő néhány hónapot november végéig az Arsenalnál töltötte, nem sokon múlt, hogy megint megnyerje az Európa-ligát. Egész pontosan annyin, hogy a Chelsea elleni, bakui döntőt elbukta a csapatával.

Ami nem sikerült az Ágyúsokkal, az ment a Villarreallal, a 2021-es Európa-liga-döntőben nyert az övéivel egy angol csapat (a Manchester United) ellen. Azóta az egyenes kieséses szakaszt tekintve most játszik először angol gárdával… w

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés. Liverpool FC–Villarreal, 21.00

Kapcsolódó írásaink