Sport

Nehéz tusakodásra készül Bőhm Csaba

Budapesten vizsgázik a nemzetközi élmezőny

Ma kezdődik az öttusázók világkupaversenye Budapesten, amelyen indul Bőhm Csaba is, aki kellemes meglepetésre a kairói vk-viadalon ezüstérmet nyert. A Kőbánya SC 20 éves versenyzőjét az új szabályokról is kérdeztük.

Nehéz tusakodásra készül Bőhm Csaba
Bőhm boldog célba érkezése Kairóban
Fotó: Uipmworld.org

– Miért választotta ezt a nehéz, összetett sportágat?

– Zsámbékon lakom, ahol hatéves koromban elkezdtem lovagolni, amit megkedveltem. Aztán az úszásra váltottam, a Jövő SC versenyzője lettem. Egyik társam, Rácz Regő javaslatára kipróbáltam a két-, majd a háromtusát a Kőbánya SC-ben. S habár kezdetben nem értem el jó eredményeket, de megtetszett a több tusa, ami az úszáshoz képest sokkal változatosabb.

– Hogyan lehet öt sportágra a tanulás mellett felkészülni?

– Nehezen, de megoldható. Szerencsém volt, mert a Szent Gellért Gimnázium vezetése és a tanáraim is támogatták a sportolásomat. Egyedi tanrendben tanulhattam, amivel nem éltem vissza. Edzőm, Geleta Balázs irányításával a több számra való felkészülésem jól sikerült, 2016-ban ifjúsági válogatott lettem, az Európa-bajnokságon a váltó tagjaként pedig aranyérmes.

– Idén jelentősen megváltozott a versenyek lebonyolítása. Milyen az új öttusa?

– Hosszú és megerőltető. A háromszámos selejtező után, másnap jön a körvívás, aztán harmadik nap az elődöntő, majd a negyedik nap a 18 fős döntő. Különösen a 36 fős elődöntőből nehéz kiharcolni a fináléba jutást. Ezt megkönnyítheti ugyan az eredményes körvívás, de mivel ebben a legjobb harminchat vívhat, ezért minden győztes tusért meg kell küzdeni, hiszen ott már nincs könnyű ellenfél.

– A remek idénykezdés, a kairói ezüstérem után mire számít a budapesti versenyen?

– Sokkal erősebb lesz a mezőny, mint az első világkupaversenyen. Már csak azért is, mert itthon tizenkét magyar öttusázó indulhat, s a kizárt orosz és fehérorosz versenyzőkön kívül rajtol a nemzetközi élmezőny. Egy újabb jó helyezéssel növelném az esélyemet, hogy bekerüljek a világbajnoki csapatba.

Kapcsolódó írásaink

A ló másik oldala

ĀKétségtelen, hogy a lovaglással sokaknak meggyűlt a baja. Ám ettől még elképzelhetetlen az öttusa nélküle