Sport

Serena Williams és Lewis Hamilton is befektetne a Chelsea-be

A Liverpool FC elnökeként egyszer már rendbe tett egy labdarúgóklubot Martin Broughton, aki többekkel együtt megvásárolná a BL-győztest

A nap híre, hogy az angol Chelsea labdarúgóklub lehetséges vásárlói között megjelent két világsztár sportoló: a korábbi világelső amerikai teniszezőnő, Serena Williams és a hétszeres Formula–1-es világbajnok pilóta, Lewis Hamilton.

Serena Williams és Lewis Hamilton is befektetne a Chelsea-be
Serena Williams üzletasszonyként a divatvilágban mutatkozott be. Lewis Hamilton figyelmét a startup cégek kötötték le eddig
Fotó: AFP/Xavier Collin, Lars Baron

Az információt a Reuters és a Sky News is exkluzív forrásokra hivatkozva dobta be, és mindketten úgy tudják, hogy Williams és Hamilton a Martin Broughton által vezetett konzorciumhoz csatlakoztak, egyaránt tízmillió fontos, nagyjából négy és fél milliárd forintnyi összeggel. A jelenleg az angol labdarúgó-bajnokságban harmadik, Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea FC tulajdonjogainak eladása közismerten azért vált elkerülhetetlenné, mert az orosz oligarcha, Roman Abramovics vagyonát az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva zárolták az Egyesült Királyságban, és lényegében kötelezték 19 éves befektetése eladásra.

Az üzlet lebonyolítására az amerikai Raine Group kapott felhatalmazást. A befektetők kiválasztása (erről legutóbb március 30-i lapszámunkban írtunk részletesen) javában tart. Az április 11-i határidőig négy befektető volt versenyben: Todd Boehly (LA Dodgers résztulajdonos), Martin Broughton (a British Airways korábbi elnöke), Stephen Pagliuca (Atalanta- és Boston Celtics-résztulajdonos) és a Ricketts család (Chicago Cubs-tulajdonos). Utóbbi múlt pénteken bejelentette, hogy kiszáll a Chelsea-ért folyó versenyből.

Ezt a klub hívei nem bánták olyan nagyon, a Reuters szerint három éve Joe Ricketts üzletember kiszivárgott muszlimellenes e-mailjei nem tettek jót a család renoméjának, bár a Chelsea-ért a lánya, Laura és a fia, Tom alkotta konzorcium versengett. A Broughton vezette csoport esélyei azonban komolyan megnőttek. Serena Williams és Lewis Hamilton is jelentős üzleti befektetőknek számít. Williams egy sportolói influenszermarketinggel foglalkozó startupba, az OpenSponsorshipbe szállt be, Hamilton többek közt az élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó cégbe, a Zappbe fektetett be. Hogy a csütörtökön szárnyra kapott hír mennyire csak üzleti jellegű, azt jól jelzi, hogy a Mercedes Forma–1-es pilótája közismerten a londoni rivális, az Arsenal szurkolója.

Broughton már eddig is maga mellett tudhatott több ismert és gazdag személyt, például Sebas­tian Coe-t, a britek legendás olim­piai bajnok futóját, a nemzetközi atlétikai szövetség elnökét, valamint a sportvilág ismert amerikai befektetői közül Josh Harrist és David Blitzert, akik a Philadelphia 76ers kosárlabdacsapatban és a New Jersey Devils jégkorongcsapatban is tulajdonostársak.

Az is erősíti a pozícióit a Chelsea-drukker brit üzletembernek, hogy egyszer már, tizenkét éve, 2010-ben a Liverpool FC elnökeként hét hónap alatt megoldotta a nagy tartozásokat felhalmozott klub sikeres tulajdonosváltását.

Kapcsolódó írásaink