Sport

Nem zárják ki az orosz tagokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból

Viola Amherd svájci sportminiszter levélben szólította fel Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy zárja ki Oroszország és Fehéroroszország tisztségviselőit a szervezetből az ukrajnai háború miatt. Jelenleg az olimpiai bajnok atléta, Jelena Iszinbajeva (2016 óta) és az egykori teniszező, sikeres edző, Szamil Tarpiscsev (1994 óta) a NOB tagja, Vitalij Szmirnov orosz sportvezető és az olimpiai bajnok úszó, Alekszandr Popov pedig a NOB tiszteletbeli tagja.

Nem zárják ki az orosz tagokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból
Az orosz Jelena Iszinbajeva a pekingi téli olimpián még fáklyás futó volt
Fotó: AFP/Li He

Az Insidethegames.biz honlap beszámolója szerint a felszólításra reagálva a NOB közölte, hogy egyelőre nem függeszti fel orosz tagjait és tiszteletbeli tagjait, mivel ők nem az országuk képviselői. „Az Olimpiai Charta szerint a NOB tagjai nem képviselik országukat a bizottságon belül” – áll a közleményben. A NOB korábban azt javasolta a nemzetközi szövetségeknek, hogy tiltsák el az orosz és fehérorosz sportolókat és tisztségviselőket a versenyeikről, és felszólította őket, hogy helyezzék át a világversenyeket mindkét országból.

Mindezek után meglepő, hogy a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) megkérdezte a nemzeti szövetségeket, hogy szerintük Oroszországot meg kell-e fosztani a novemberi műkorcsolya Grand Prix rendezési jogától. A TASZSZ  orosz állami hírügynökség birtokába került levélben az ISU a nemzeti szövetségeitől kért véleményt a viadal áthelyezéséről. (Korábban az ISU Oroszország és Fehéroroszország sportolóit és tisztségviselőit már kitiltotta a nemzetközi versenyekről, a NOB ajánlásainak megfelelően.)

A két ország teniszezői egyelőre semleges színekben indulhatnak a nemzetközi viadalokon. A wimbledoni Grand Slam-tornán viszont csak akkor, ha a játékosok írásban semlegességi nyilatkozatot tesznek. A brit kormány döntését bírálta a horvát Nikola Pilic, Novak Djokovics korábbi edzője, aki szerint igazságtalan a sportolókat büntetni a háború miatt. Vajon miért nem tette ezt a nemzetközi szövetség, amikor tizenkilenc éve az Egyesült Államok hadserege behatolt Irakba, és a háborúban meghalt több mint százezer civil? A korábbi szerb világelső, Djokovics anyagi segítséget ajánlott fel a Budapesten élő ukrán Szerhij Sztahovszkij családjának, mert a korábbi sikeres teniszező önkéntesként harcol az ukrán hadseregben.

Kapcsolódó írásaink

Bírálja Kaszparov a Putyint segítő sportvezetőket

ĀA volt sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov élesen bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), annak vezetőjét, Thomas Bachot, valamint a nemzetközi sportági szövetségeket, mert szerinte eszközök az olyan diktátorok kezében, mint Vlagyimir Putyin