Sport

Az eredmény volt csak örömteli

Készülhet a magyar férfi válogatott a januári svéd–lengyel közös rendezésű vb-re

Végül beigazolódott a papírforma, a magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel, tízgólos különbséggel (64–54) nyerte a párharcot Izrael ellen a világbajnoki selejtezőn.

Az eredmény volt csak örömteli
Az izraeli Lior Gurmannal csatázó Szöllősi Szabolcs két góllal járult hozzá a tatabányai győzelemhez
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Tartalékos csapatunk – Bánhidi Bence, Lékai Máté, Máthé Dominik és Balogh Zsolt nélkül – úgy harcolta ki a részvételt a januári svéd–lengyel közös rendezésű világbajnokságra, hogy a négy félidőből csak az utolsóban játszott hatékonyan, amiben közrejátszott, hogy az izraeliek elfáradtak a tatabányai visszavágó hajrájára, így csapatunk 31–22-re győzött. Székely Márton hat védéssel járult hozzá a győzelemhez.

A magyar csapat összeállítása a következő volt: Mikler – Rodríguez 5, Győri, Ancsin 6, Topics 3, Szita 6, Bóka 4, cserék: Sipos, Hanusz 3, Bodó 1, Szöllősi 2, Leimeter, Székely (kapus) 1, Ligetvári, Fazekas.

„A második félidőben javult a védekezésünk, indulásból is gólokat tudtunk lőni, könnyű találatokkal növeltük a különbséget kilencre” – nyilatkozta Chema Rodríguez, a válogatott spanyol szövetségi kapitánya. „Voltak persze nehézségek, ismeretlen ellenfélre kellett készülnünk. A legfontosabb, hogy kijutottunk a jövő évi világbajnokságra.” Valóban, csapatunknak nagyon sokat kellene fejlődnie ahhoz, hogy a budapesti Európa-bajnokság bukását (15. he-lyezés) ki tudja javítani a vb-n.

A január 12. és 29. között sorra kerülő svéd–lengyel közös rendezésű torna lesz a 28. férfi vb. A magyarok eddig 21 alkalommal vettek részt világbajnokságon, legjobb eredményük az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb az 1995-ös 17. helyezés. Legutóbb, tavaly januárban ötödikek lettek.

Nem vehetett részt a selejtezőn az orosz és a fehérorosz válogatott az ukrán háború miatt. A két ország szövetsége fellebbezést nyújtott be az Európai (EHF) után a Nemzetközi Kézilabda Szövetséghez (IHF) is, amiért válogatottjait és klubcsapatait kitiltották a nemzetközi versenyekről. „Előbb az európai szövetséghez nyújtottunk be fellebbezést, mert az alapszabály szerint először az EHF választott bíróságán kell átjutnunk, csak ezután lehet a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulni – magyarázta Lev Voronyin, az orosz szövetség főigazgatója. „Együttműködünk a nemzetközi szövetséggel, most ott is fellebbeztünk. A végsőkig fogunk küzdeni.”

A következő világbajnokság 32 csapatos mezőnyének már tagja a címvédő Dánia, a rendező Svédország és Lengyelország, továbbá Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Bahrein, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság, Argentína, Brazília, Chile, Uruguay és Belgium válogatottja. A csoportok sorsolását július 2-án tartják.

Kapcsolódó írásaink