Sport

Gyorsan váltott Gulyás Michelle

A budapesti világkupán dönthet a nemzetközi szövetség az új versenyszámról

Remekül kezdte az idényt Gulyás Michelle, az UTE 21 éves öttusázója a kairói világkupaversenyen – amelyet már az új szabályok szerint rendeztek – második lett, a hét végén pedig megvédte címét az országos bajnokságon.

Gyorsan váltott Gulyás Michelle
A tavalyi világbajnoki bronzérme után vk-ezüstöt nyert Gulyás Michelle Kairóban
Fotó: Worldpentathlon

– Milyen az új öttusa?

– Nagyon gyors.

– Gyors? Kedden kezdték a selejtezőt, aztán másnap vívtak, majd következett az elődöntő, és csak szombaton rendezték a döntőt…

– Én a döntőre gondoltam, amelyet másfél óra alatt rendeztek meg. Állandóan sietni kellett, a versenyszámok között csak néhány perc szünet volt. A hibátlan lovaglás után a kombinált szám is jól sikerült, így az olasz Elena Micheli mögött öt másodperccel másodikként értem célba.

– Az új lebonyolítás miatt mennyiben változott a felkészülése?

– Mivel az öt versenyszám maradt, így jelentős változás nem volt. Az úszó- és a futóedzések hangsúlyosabbak lettek, mert a többnapos versenyzésnél fontos a fizikai erőnlét is. A vívás továbbra is kulcsszám maradt, mert ha az jól sikerül, akkor tartalékolhatunk erőt a döntőre.

– Ezt a hétvégi bajnokságon is bebizonyította.

– Pedig döcögősen kezdtem, abban kell fejlődnöm, hogy már az elején is koncentráltan vívjak. Igaz, így is húsz győzelemmel és tizenkét vereséggel második lettem. A többi tusában sikerült elérnem, amit elterveztem. A bajnokság jó gyakorlás volt az április végi budapesti világkupára, amely a nagyobb mezőny miatt sokkal nehezebb lesz.

– Nyomozónak tanul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Azt sikerült már kiderítenie, hogy az öttusa miért került ilyen nehéz helyzetbe?

– Ez egy nagyon bonyolult ügy. Sajnálom, hogy a lovaglás csak a párizsi olimpiáig szerepel a versenyszámok között. A nemzetközi szövetség vezetése a sportolói bizottság, a nemzeti szövetségek javaslatai alapján május elején dönt arról, hogy a lovaglás helyett mi lesz az új versenyszám. Bízom abban, hogy sikerül olyan megoldást találni, hogy sportágunk marad az olimpia programjában, és a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokon is érmekért küzdhetünk.

Kapcsolódó írásaink

A ló másik oldala

ĀKétségtelen, hogy a lovaglással sokaknak meggyűlt a baja. Ám ettől még elképzelhetetlen az öttusa nélküle