Sport

A Ferrari jól elkapta a Forma–1-es idényt

A BBC szerint a monacói Charles Leclerc máris úgy néz ki, mint a Forma–1 új világbajnoka. A 23 futamosra tervezett vb harmadik versenyhétvégéje után elég nagy bátorságra vall e kijelentés, de a Ferrari idén nagyon eltalálta a versenyautóit.

A Ferrari jól elkapta a Forma–1-es idényt
A szabálymódosítás nyertese Charles Leclerc
Fotó: AFP/Simon Baker

Nemcsak gyorsak, de megbízhatók is, és Leclerc két futamgyőzelme, valamint a szaúdi második helye (és leggyorsabb köre) tényleg csodálatos kezdés. Kellemes helyzetben volt hát a Ferrari-részvényesek szerdai éves találkozóján Gianni Agnelli unokája, az olasz-amerikai John Elkann, az olasz sportautógyártó cég elnök-vezérigazgatója, aki a Reuters cikke szerint beszédében egyrészt igazán izgalmasnak titulálta az idei Forma–1-es szezont, másrészt roppant elégedett volt.

„Két évvel ezelőtt azt mondtuk, nagyon keményen kell dolgoznunk ahhoz, hogy újra versenyképesek legyünk, és most a szurkolóinkhoz hasonlóan magam is nagyon elégedett vagyok, hogy a legmagasabb szinten tudunk versenyezni – mondta Elkann, majd hozzátette: – A szezon csak most kezdődött, a Forma–1-ben mindig nagyon kemények az ellenfelek, ezért fáradhatatlanul kell tovább dolgoznunk.”

A maranellói istálló legutóbb 2008-ban tudott nyerni a konstruktőrök versenyében, egyéni világbajnokuk pedig még ennél is régebben volt, a finn Kimi Räikkönen személyében. Az elmúlt két évben egyetlen futamot se nyert Ferrari-pilóta, és 2020-ban a tíz csapatból csak a hatodik lett az istállók vb-pontversenyében, ez 1980 óta a legrosszabb eredmény.

Az idén bevezetett szabálymódosításokat azonban megértették a piros-feketék konstruktőrei, az autók kiválóan mennek nemcsak Leclerc (71 pont), de a harmadik helyen álló Carlos Sainz alatt is (33 pont), és a csapatok rangsorát is a Ferrari vezeti (104). A következő futamot ráadásul hazai pályán, az Enzo Ferrariról és fiáról, Dinóról elnevezett imolai pályán futják április 24-én. Voltak ott már nagy sikereik, de nem mostanában, hanem 2004-ben, az akkor még más vonalvezetésű pályán Michael Schumacher nyert.

Kapcsolódó írásaink