Sport

Életük koncertje után ráadást adnak

Sokan kihagyják, az oroszok és fehéroroszok pedig kihagyni kényszerülnek a montreali rövid­pályás gyorskorcsolya-világbajnokságot, de a megfiatalított magyar csapat ott van a ma kezdődő versenyen.

Életük koncertje után ráadást adnak
A pekingi téli olimpián Liu Shaoang 500 méteren magabiztosan nyert
Fotó: AFP/Vladimir Astapkovich

„Olyan ez, mint amikor egy együttes lenyomta élete koncertjét, de még kapott egy fellépést. Mindenkiben nagyobb volt a kötelességtudat, mint hogy lemondja a vb-t” – nyilatkozta Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nek, utalva arra, hogy az egy aranyat és két bronzot hozó olimpiai szereplés után fel sem vetődött, hogy a magyar csapat is kihagyná a montreali vb-t.

„Ez az év úgy volt felépítve, hogy teletöltöttük a mézesköcsögöt, hogy abból az egész olimpia alatt ki tudjanak venni a versenyzők. A vb előtt viszont olyan edzésmunkát végeztünk, hogy még maradjon valamennyi abból a mézből. Már nem lehetett megfeszíteni a gyerekeket, így is három héttel hosszabbra nyúlt a szezon, mert a vb-t ennyivel elcsúsztatták.”

A megnyúlt szezon záróversenyére nem utaztak el a kínaiak, a japánok és a kazahok sem, emiatt a kvalifikáció nélküli magyar női váltó befért a mezőnybe, és az egyéniző Jászapáti Petra és Kónya Zsófia mellett rajthoz állhat Somogyi Barbara, Somodi Maja és Schőnborn Melinda is.

A férficsapatunk két komoly hiányzóval, viszont egy pekingi olimpiai bajnokkal, egyben 500 méteren vb-címvédővel, Liu Shaoanggal áll fel. Testvérét, Liu Shaolin Sándort és az amerikai születésű Krueger John-Henryt lelkileg megviselték az ötkarikás játékokon történtek, nekik most jobbat tesz a hosszabb pihenő. Válogatottunk összetétele így Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence, Talabos Attila és Bontovics Balázs. Ma a selejtezőket rendezik, szombaton az 500 és 1500 méteren, vasárnap 1000 méteren, valamint összetettben és a váltóversenyekben hirdetnek győztest.

A házigazda kanadaiak komolyan veszik a viadalt, jól megy nekik mostanában, a téli olimpián négy érmet gyűjtöttek. És szeretnék az öt olimpián négy aranyérmet (és egyéb medálokat) szerző legendás Charles Hamelint méltóképp megünnepelni a visszavonulása előtti utolsó versenyén.

Kapcsolódó írásaink

Peking magyar hőseit ünnepelték

ĀNémi túlzással többen fogadták a pekingi téli olimpiáról hazatérő rövidpályás gyorskorcsolyázókat a budapesti repülőtéren és utána a Gyakorló Jégcsarnokban, mint ahányan Pekingben a versenyeiket látták