Sport

Száguld a spanyol üstökös

Kilenc hónap alatt majdnem kilencven helyet javított világranglistás helyezésén a fiatal teniszező, Carlos Alcaraz

A teniszvilág új üstököse a 18 éves Carlos Alcaraz, aki az elmúlt két évben sorra dönti meg a korosztályos csúcsokat. A 185 centi magas spanyol fiatal tavaly, 17 évesen főtáblára jutott az Australian Openen, ezzel a korábbi csúcstartó Rafael Nadalt és Roger Federert megelőzve ő lett férfi egyesben a legfiatalabb résztvevő.

Száguld a spanyol üstökös
Carlos Alcaraz győztesként fejezte be a miami 1000-es tornát
Fotó: AFP/Matthew Stockman

Aztán Madridban a francia Adrian Mannarino ellen mérkőzést nyert, amivel megdöntötte Nadal 2004-es időrekordját. Sikeres szerepléseinek köszönhetően ő a legfiatalabb férfi teniszező, aki 2021. május 28-án bekerült az első százba a világranglistán. Tovább javított a helyezésén New Yorkban, ahol a legfiatalabb negyeddöntős Grand Slam-játékos rekordját döntötte meg.

Alcaraz remekül kezdte a mostani idényt is. A melbourne-i Grand Slam-tornán a harmadik fordulóig jutott, majd Rio de Janeiróban megnyerte pályafutása első 500-as tornáját, és ezzel február 21-én az első húszba került az ATP-ranglistán. A lendülete azonban nem tört meg, Indian Wellsben a címvédő Cameron Norrie-t legyőzve bejutott az 1000-es torna elődöntőjébe, ahol honfitársa, a 35 éves Nadal tudta csak megállítani. Aztán következett az újabb 1000-es torna Miamiban, ahol Fucsovics Márton legyőzése után sorra verte esélyesebb ellenfeleit, a döntőben pedig nyert a norvég Casper Rund ellen. Ezzel ő lett a torna történetének legfiatalabb férfi bajnoka, és a legfiatalabb játékos, aki egy szezonban Indian Wellsben és Miamiban is elődöntőt játszhatott.

Pedig nem a legjobb előjelekkel utazott Floridába. Edzője, a korábbi világelső Juan Carlos Ferrero nem tarthatott vele, mert az édesapja a torna előtt meghalt. Otthon maradt a temetésre, aztán kellemes meglepetésre a döntőre megérkezett. „Szuper volt, hogy eljött az edzőm, aki a gyász miatt nehéz órákat élt át, de megérkezett, hogy támogasson. Nagyszerű volt vele megosztani a győzelem különleges pillanatait” – nyilatkozta Alcaraz, az első spanyol, aki nyerni tudott Miamiban, és aki immár a tizenegyedik a ranglistán. Nem titkolja, az a célja, hogy újabb csúcsot döntve, május 5-i tizenkilencedik születésnapja előtt top tízes játékos legyen.

Kapcsolódó írásaink