Sport

Képmutatás

Korner

Az élsportolók közt (is) akadnak, akik ki merik mondani, nem értenek egyet az orosz és fehérorosz sportolók kitiltásával a nemzetközi sportversenyekről. Nem ők tehetnek a háborúról, nem követtek el semmi bűnt.

De a véleményüket vállalók nincsenek könnyű helyzetben. Ezt most a francia biatlonos, Simon Fourcade is megtapasztalhatta. Azok után, hogy a 37 éves világbajnok, jelenleg a junior válogatott edzője szimpátiáját fejezte ki a kizárt orosz sportolók iránt – egy aprócska orosz zászlót helyezett el a francia helyére a felszerelésén – százszám kapott fenyegető üzeneteket. Minderről az orosz Match TV-nek adott interjúban is beszélt, ami olaj volt a tűzre.

Az ötszörös olimpiai bajnok Martin Fourcade bátyjának közösségi oldalait ellepte a gyűlölet, amiért szóba állt az orosz médiával, és hogy elmondta, sportszerűtlen a sportolók kizárása. Simon azt mondja, ezzel nem állt az oroszok pártjára, sőt egyértelműen békepárti, de szerinte képmutatás, ami a nagy nemzetközi sportszövetségekben megy: senki nem akarja például Szaúd-Arábiát diszkriminálni, pedig lenne, miért.

Érdekes egybeesés, hogy az orosz sífutó-válogatott vezetőedzője, Jurij Borodavko épp hétfőn fejtette ki véleményét az Insidethegames olimpiai portálon azzal kapcsolatban, hogy a norvég versenyzőket is ki kellene tiltania a nemzetközi szövetségnek, amiért 2011-ben Norvégia részt vett Líbia bombázásában. Ötszáznyolcvannyolc bombát dobott le a norvég légierő, sokat a védtelen civilek közé. Hol marad az ő eltiltásuk, kérdezi Borodavko. (Épp a norvég szövetség nyomására szigorította a nemzetközi síszövetség március elején az oroszokat érintő szankcióit, eredetileg függetlenként versenyezhettek volna.)

Kapcsolódó írásaink

Kötelező

ĀKorner. Két nagy versenysorozat szervezői is új szabályokat állítottak fel a világjárvánnyal kapcsolatban