Sport

Az oroszok és az orosz mellett döntött a FIFA

Katar fővárosában, Dohában kisorolták az idei labdarúgó-világbajnkság csoportbeosztását

A ceremónián, amelyen főszerepet kapott a kétszeres világbajnok brazil Cafu és a német világbajnok Lothar Matthäus a harminckettes mezőnyből 29 válogatott volt ismert, a további helyek csak júniusban dőlnek el. A torna, amely a vb-k 1930 óta íródó történetében a második, Ázsiában rendezett lesz, november 21-én kezdődik és december 18-ig tart. A 32 részt vevő csapat 64 mérkőzést játszik majd, öt város nyolc stadionjában. A kis távolságok világbajnoksága lesz ez, hiszen a két legtávolabbi színhely (al-Kor és al-Vakrah) sincsen száz kilométernyire egymástól.

Az oroszok és az orosz mellett döntött a FIFA
Cafu, a brazilok egykori világklasszisa saját országának tábláját mutatja a közönségnek. Az ötszörös világbajnok válogatott a svájciakat és a szerbeket kapta Európából, akárcsak 2018-ban
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

A korábbi vehemenciához képest meglepően bölcs és észszerű döntést hozott a FIFA a katari kongresszusán: nem zárta ki az Orosz Labdarúgó-szövetséget a tagjai közül.

„Oroszországot nem függesztette fel a FIFA, részt vett ezen a kongresszuson is, mert ha nincs módunk a kongresszushoz hasonlóan összehozni az embereket, akkor inkább hagyjunk fel a tevékenységünkkel és menjünk haza. A kizárás nem jó megoldás” – fogalmazott Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

A döntés nem mindenkinek az egyetértésével találkozott. „Egyszerűen nem tudom felfogni, miért nem zárják ki Oroszországot, miközben az egész világ ellene van” – nyilatkozta Szergej Palkin, a Sahtar Donyeck igazgatója. Elmondta, a pakisztáni, a zimbabwei és a kenyai szövetséggel sokkal kevesebb probléma van, mint Oroszországgal, azokat mégis felfüggesztették, az oroszok kizárásával viszont – amit éppen a Sahtar Donyeck javasolt – nem is foglalkoztak.

Hozzátette, mindez megerősíti, hogy változások szükségesek a FIFA-n belül. Nyomatékosította, továbbra is nyomást fog gyakorolni a FIFA-ra és az európai szövetségre (UEFA) az oroszkérdésben. „Amikor az emberek a FIFA-székházban kinéznek az ablakon, a Genfi-tavat látják. Talán el kellene küldeni őket Mariupolba és Harkovba, hogy komolyabban vegyék ezt az ügyet” – méltatlankodott.

Ez a mostani helyzet érdekes helyzet elé állítja az UEFA-t is. Könnyen előfordulhat, hogy az Orosz Labdarúgó-szövetség megkísérel csatlakozni az Ázsia Labdarúgó-szövetséghez. Mint ismert, az ország egy része az ázsiai kontinensen fekszik, de még csak ez sem kell a csatlakozáshoz, az AFC, például, az Ausztrál Labdarúgó-szövetséget is befogadta, mint ahogy az UEFA Izraelt, vagy éppen Kazahsztánt. A dohai tanácskozáson a FIFA hivatalos nyelve lett az angol, a francia, a spanyol és a német mellett az orosz, a portugál és az arab is.

A 2022-es katari labdarúgó-vb csoportbeosztása

A: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia
B: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales–Skócia/Ukrajna
C: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország
D: Franciaország, Peru–Ausztrália/Arab Em., Dánia, Tunézia
E: Spanyolország, Costa Rica–Új-Zéland, Németország, Japán
F: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország
G: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun
H: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

Kapcsolódó írásaink