Sport

Nem indulhat a nők között Emily

Miközben az úszósportot megosztotta a tény, hogy a transzgender Lia Thomast engedték elindulni az amerikai egyetemi bajnokságon a nők között, addig a Brit Kerékpáros-szövetség bölcs bejelentést tett: nem állhat rajthoz a szombati bajnokságon a nőknél Emily Bridges.

Nem indulhat a nők között Emily
Egy hónapja a brit egyetemi bajnokságon pontversenyt nyert, ezzel búcsúzott a férfiak közötti bringázástól Emily Bridges
Fotó: Twitter

Így az ötszörös olimpiai bajnok Laura Kenny és más nők esélyei nem csökkennek az éremszerzésre. Az igazság az, hogy a briteknek könnyű volt, mert egyrészt a nemzetközi sportági szövetség transzgender sportolókkal kapcsolatos állásfoglalására hivatkozhattak, másrészt Emily Bridges bár már láthatóan nem viseli az elsődleges férfi nemi jelleget (megoperálták), és a tesztoszteron hormonszintjét is csökkenteni kezdte, még mindig férfiként van nyilvántartva, és biológiai értelemben az is.

A 21 éves sportoló csalódott, a többiek azonban fellélegeztek. Tiszta és átlátható versenyt akarnak. Emily Bridges 2019-ben még javában a férfiak között versenyzett, 25 mérföldön megjavította a brit junior országos csúcsot. De nem fejlődött tovább. Tavaly már a vert mezőnyben végzett a férfiak hazai országúti kerékpáros versenyen.

Kapcsolódó írásaink