Sport

Íme, ezek lesznek a 2022-es foci-vb csoportjai

A házigazda katari válogatott Hollandiával, míg a címvédő francia csapat Dániával is egy csoportba került a november 21-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság pénteki dohai sorsolásán.

Íme, ezek lesznek a 2022-es foci-vb csoportjai
Kisorsolták a katari világbajnokság csoportjait
Fotó: KARIM JAAFAR / AFP

Katar további ellenfele Szenegál és Ecuador lesz, a franciákra pedig még a tunéziai csapat, valamint egy interkontinentális pótselejtezőn sikeres rivális vár.

A C csoportba Argentína, Mexikó és Lengyelország került, Szaúd-Arábiával egyetemben, az E csoportban pedig ott vannak a 2010-ben vb-győztes spanyolok, valamint a 2014-ben vb-aranyérmes németek. A G csoportban a FIFA-világranglistán friss éllovas brazilok a svájciakkal, szerbekkel és kameruniakkal találkoznak.

A csoportkörben - az európaiak kivételével - azonos zónából érkezettek nem kerülhettek össze. Európaiból is maximum kettőt sorsoltak egy négyesbe.

A 32 résztvevő közül a sorsolásig 29 hely kelt el, további három a koronavírus-járvány, valamint az ukrajnai háború következményeként a tervezettnél jóval hosszabbra nyúló selejtezősorozat miatt kérdőjeles. A kiadó helyekre még nyolcan pályáznak. A még ki nem jutottakat a négyes kalapból sorsolták, a többi válogatottat - a házigazdák kivétel - a legfrissebb világranglistán elfoglalt helyezés alapján sorolták be. A mezőny június 14-én lesz teljes, pont aznap, amikor 2018-ban az oroszországi vb-n már a nyitómérkőzést rendezték.

A vb csoportkörében naponta négy mérkőzést játszanak, és 12 napon át tart a küzdelem, minden csoportból az első két helyezett jut a nyolcaddöntőbe. A tornát öt város nyolc stadionjában bonyolítják le, a fináléra december 18-án kerül sor.

A FIFA és a házigazdák által közösen szervezett pénteki rendezvényen mintegy kétezer vendég vett részt. A sorsoláson a sportág olyan ismert személyiségei működtek közre, mint Cafú, Lothar Matthäus, Ali Daei, Bora Milutinovic, Jay-Jay Okocha, Rabah Madzser és Tim Cahill.

Objektum doboz

Vb 2022, a csoportbeosztás:

A csoport:

Katar (házigazda/51. hely a világranglistán), Ecuador (46.), Szenegál (20.), Hollandia (10.)

B csoport:

Anglia (5.), Irán (21.), Egyesült Államok (15.), Wales (18.) vagy Skócia (39.) vagy Ukrajna (27.)

C csoport:

Argentína (4.), Szaúd-Arábia (49.), Mexikó (9.), Lengyelország (26.)

D csoport:

Franciaország (3.), Peru (22.) vagy Ausztrália (42.) vagy Egyesült Arab Emírségek (68.), Dánia (11.), Tunézia (35.)

E csoport:

Spanyolország (7.), Costa Rica (31.) vagy Új-Zéland (101.), Németország (12.), Japán (23.)

F csoport:

Belgium (2.), Kanada (38.), Marokkó (24.), Horvátország (16.)

G csoport:

Brazília (1.), Szerbia (25.), Svájc (14.), Kamerun (37.)

H csoport:

Portugália (8.), Ghána (60.), Uruguay (13.), Koreai Köztársaság (29.)

Kapcsolódó írásaink