Sport

Botrányos futballcsaták Afrikában

A hetvenöt találatnál tartó Lewandowski már harmadik az európai válogatottak góllövőlistáján

Szerda délután még egy biztos afrikai résztvevője sem volt a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságnak, estére meglett mind az öt. Mondhatni különleges körülmények között. Botrány, dráma, halál, szurkolói erőszak, Abujától Blidáig.

Botrányos futballcsaták Afrikában
Így ünnepelte Lewandowski a fontos találatát
Fotó: AFP/Janek Skarzynski

A legnagyobb visszhangja a februári Afrikai Nemzetek Kupája-döntő dakari „visszavágójának”, a Szenegál-Egyiptom mérkőzésnek van. Nagyjából ötven napja Sadio Mané tizenegyese meghozta a Teranga Oroszlánjai számára a kontinensbajnoki címet, most pedig a vb-részvétel jogát. Az egyiptomiak vitatják, hogy elfogadható körülmények lettek volna a mérkőzésen, szerintük többször is rasszista abúzus érte a vendégjátékosokat, különösen Mohamed Szalahot.

„A közönség megfélemlítette a játékosokat, palackokat és köveket dobált feléjük a bemelegítés alatt” – írta a szövetségük közleménye, amely kitért arra is, hogy „az egyiptomi küldöttség buszai is ki voltak téve támadásoknak, betörtek ablakok, történtek sérülések”. Még ennél is különlegesebb – mert alkalmasint egyedül ez vezethet a végeredmény megváltoztatásához, de erre sincsen nagy esély –, hogy az egyiptomiak felvételekkel tudják bizonyítani: a tizenegyespárbaj alatt a szenegáli szurkolók zöld lézerfényekkel az egyiptomi rúgók szemébe világítottak. A FIFA vizsgálatot indított
a mérkőzésen történtek miatt.

Abujában Ghána 1–1-es döntetlent harcolt ki a házigazda nigériai válogatott ellen, és idegenben szerzett góljával kijutott a világbajnokságra. Ez lesz mindössze a második vb 1990 óta, amelyet a Szuper Sasok nélkül rendeznek meg. A feldühödött hazai szurkolók berohantak a pályára, törtek-zúztak. A rendőrség könnygázt bevetve oszlatta szét a tömeget.

A felfordulásban elhunyt a FIFA által delegált zambiai orvos, Joseph Kabungo. Nagy valószínűséggel szívrohamban, de akad forrás, amely szerint erőszakos halált halt.

Blidában Kamerun a hazai 1–0-s vereség után 2–1-re nyert. A hosszabbításban az algériaiak szereztek gólt Touba révén a 118. percben, amikor úgy tűnt, az észak-afrikai válogatott mehet a vébére. Ám a 124. percben Ekambi megszerezte a mindent megváltoztató találatot. Tunézia Mali ellen az idegenbeli 1-0 után 0–0-val is továbbjutott. Marokkó 4–1-gyel, összesítésben 5–2-vel búcsúztatta a Kongói DK-t. A tunéziai Aissa Laidouni és a marokkói Mmaee fivérek is játszottak, novemberben jó eséllyel vb-szereplők lesznek. A válogatottjuk mindenképpen ott lesz Katarban.

Az európai pótselejtezők második fordulójában a Cristiano Ronaldo vezette portugálok 2–0-ra verték Észak-Macedóniát, a portói mérkőzés mindkét gólját Bruno Fernandes szerezte. Chorzówban a lengyel válogatott 2–0-ra legyőzte a svéd együttest, az első gólt büntetőből Robert Lewandowski lőtte, aki pályafutása 75. találatát szerezte hazája válogatottjában. A lengyel csatárt már csak Puskás Ferenc és Cristiano Ronaldo előzi meg az európai góllövőlistán, előbbi 84, utóbbi 115 találatot szerzett a válogatottban.

Világbajnoki selejtezők

Európa: Lengyelország–Svédország 2–0, Portugália–Észak-Macedónia 2–0.
A győztesek vb-résztvevők.

Afrika: Nigéria–Ghána 1–1 (tj.: Ghána, idegenbeli góllal), Marokkó–Kongói DK 4–1 (tj.: Marokkó 5–2-vel), Tunézia–Mali 0–0 (tj.: Tunézia 1-0-val), Algéria–Kamerun 1–2 (h. u., tj.: Kamerun 2–2-vel, idegenbeli gólokkal), Szenegál–Egyiptom 1–0 (tj.: Szenegál 11-esekkel).

Dél-Amerika: Bolívia–Brazília 0–4, Chile–Uruguay 0–2, Ecuador–Argentína 1–1, Peru–Paraguay 2–0, Venezuela–Kolumbia 0–1. Vb-résztvevő: Brazília, Argentína, Ecuador, Uruguay. Pótselejtezős: Peru, ellenfele az Arab Emírségek vagy Ausztrália lesz.

Kapcsolódó írásaink