Sport

Dohában ma ellenfeleket kapnak a vébé-szereplők

Minden készen áll a ma esti, dohai, labda-rúgóvilágbajnoki sorsolásra – kivéve azt az apróságot, hogy még nem teljes a mezőny. Egyelőre 29 válogatott mondhatja magát biztos világbajnoki résztvevőnek, a további három helyért (az ukrán helyzet függvényé­ben azt kell írnunk: várhatóan) júniusban játszanak.

Dohában ma ellenfeleket kapnak a vébé-szereplők
A mexikói Jesus Corona és Kevin Reyes párharca az Azték-stadionban
Fotó: AFP/Alfredo Estrella

Miután tegnap hajnalban az Egyesült Államok és Mexikó válogatottja is biztosította matematikailag is a helyét – a papírforma alapján erre mindkettőnek nagy esélye volt –, lezárult a vb-selejtezők március szakasza. Három hely még kiadó, de máris vonható mérleg: a mezőny nagyban hasonlít a 2018-asra. Az oroszországi mezőnyből huszonkét válogatott ott lesz Katarban, s még esélye van erre az ausztrál, a perui és a Costa Rica-i csapatnak is, igaz, közülük kettő juthat ki. (Peru és Ausztrália azonos ágon van az interkontinentális selejtezőben.) Jó esély van arra, hogy az akkori mezőny kétharmada most is vb-szereplő legyen.

A mostani vb-résztvevők közül Brazília eddig mind a 21 tornán szerepelt, Németország, illetve az egykori NSZK tizenkilencen. Mögöttük Argentína következik a rangsorban tizenhét szerepléssel, Mexikó tizenhat tornán vett eddig részt. A magyar válogatott legutóbb 1986-ban volt vb-résztvevő, a mexikói Mundial óta nyolc tornát rendeztek, a mostani szereplők közül azóta mindegyiken csak Argentína, Brazília, Németország, Spanyolország és a Koreai Köztársaság (!) vett részt.

Ami a sorsolás szabályait illeti, nyolc négyes csoportba osztják a mezőnyt, a kalapok beosztását a tegnap nyilvánosságra hozott, új FIFA-ranglista alapján készítették el. A rendező Katar válogatottját kiemelték, bár nem nagy öröm a rendező ország válogatottjával játszani – tudjuk ezt mi 1978 óta… –, kétségtelen, hogy a második és a harmadik kalap európai és dél-amerikai csapatai szeretnének az A csoportba, Katar mellé kerülni. Megkötés, hogy azonos konföderációhoz (egyszerűbben: földrészhez, de Dél-Amerikát külön véve) tartozó válogatottak nem kerülhetnek azonos csoportba, kivéve az európaiakat, tizenhárom csapatuk van, így öt négyesben két európai válogatott lesz.

Nyilvánosságra hozták azt is, hogy al-Rihla, azaz az Utazás nevet kapta a világbajnokság hivatalos labdája, amelyet – ahogyan az 1970-as vb óta mindig, most is – az Adidas készített. A sorsoláson olyan híres egykori futballisták, illetve szövetségi kapitányok működnek majd közre, mint Cafu, Lothar Matthäus, Ali Daei, Augustine „Jay-Jay” Okocha, Rabah Madzser vagy Bora Milutinovics.

A sorsolás előtti kalapok

1. kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália
2. kalap: Mexikó, Hollandia, Dánia, Németország, Uruguay, Svájc, Egyesült Államok, Horvátország
3. kalap: Szenegál, Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Koreai Köztársaság, Tunézia
4. kalap: Kamerun, Kanada, Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána, valamint a három pótselejtezős

Kapcsolódó írásaink