Sport

Dicsérte Barty leendő utódját, Swiateket

Miközben a nemzetközi élmezőny egy része a 17,8 millió dolláros összdíjazású miami tenisztornán játszik, a sportvilág elsősorban a világranglistát vezető Ashleigh Barty váratlan visszavonulásával foglakozik.

Dicsérte Barty leendő utódját, Swiateket
Gálfi Dalma biztosan győzte le esélyesebb ellenfelét
Fotó: AFP/Recep Sakar

A 25 éves ausztrál „nyugdíjas” arra a kérdésre, hogy egy nap visszatérhet-e, a BBC-nek azt válaszolta: „Soha ne mondd, hogy soha. De ez még messze van.” Barty megerősítette, hogy már tervezik az esküvőt, vőlegényével, Gary Kissikkel, de további részleteket nem árult el.

Az ausztrál teniszező visszavonulása azt jelenti, hogy Iga Swiatek már a jövő héten világranglista-vezető lehet, ehhez be kell bejutnia a harmadik fordulóba Floridában. Ebben az esetben a húszéves varsói teniszező első lengyelként ülhet a teniszvilág trónjára. A szupertehetség az első játékos Caroline Wozniacki óta, aki 21 éves kora előtt öt bajnoki címet nyert. „Iga nem csak nagyszerű teniszező, hanem remek ember. Hihetetlen, hogy mennyi energiával játszik. Megérdemli az elsőséget, s kívánom, hogy minden álma valóra váljon a pályán” – mondta elődje, Barty.

Egy korábbi világelső, a négyszeres Grand Slam-bajnok Oszaka Naomi rosszul kezdte az idényt, az Australian Openen címvédőként csak a harmadik fordulóig jutott, majd Indian Wellsben a második körben búcsúzott. A ranglistán jelenleg csak 77. japán játékos jól kezdett a miami tornán, 6:3-ra 6:4-re legyőzte az ausztrál Astra Sharmát (96) . „Nem számít, hogy nyerek vagy veszítek, számomra az a fontos, hogy tudjam, a lehető legjobb hozzáállásom volt” – nyilatkozta Oszaka, aki a második körben a 13. kiemelt német Angelique Kerberrel mérkőzik.

Kellemes meglepetést okozott a selejtezőből főtáblára jutó Gálfi Dalma, aki egy játékot sem vesztett a világranglistán 78. szlovák Kristina Kucová ellen. A 23 éves balatonfüredi teniszező ellenfele a 64 között a 21. kiemelt orosz Veronika Kugyermetova lesz, aki 23. a WTA-rangsorban. Nem sikerült a bravúr Udvardy Pannának, aki 6:4, 6:3-ra vereséget szenvedett a 2017-ben US Open-bajnok amerikai Sloane Stephenstől.

Kapcsolódó írásaink

Stílusos búcsú a tenisztől

ĀLe a kalappal az ausztrál Asleigh Barty előtt, akinek volt ereje és bátorsága világranglista-vezetőként leülni kedvenc riporternője mikrofonja elé, és egy hatperces, mosolygós (olykor könnyes) beszélgetésben elmondani: befejezte profi teniszpályafutását