Sport

Stílusos búcsú a tenisztől

Le a kalappal az ausztrál Asleigh Barty előtt, akinek volt ereje és bátorsága világranglista-vezetőként leülni kedvenc riporternője mikrofonja elé, és egy hatperces, mosolygós (olykor könnyes) beszélgetésben elmondani: befejezte profi teniszpályafutását. Az interjút az Instagramra töltötték fel, és gyorsan bejárta a világsajtót a meglepő hír.

Stílusos búcsú a tenisztől
Ash Barty számára fontos volt, hogy elvigye a melbourne-i trófeát az őslakosok földjére is
Fotó: AFP/Scott Barbour

A 25 éves teniszezőnő eddig is roppant szimpatikus volt, sosem kényeskedett, sose élt vissza a pozíciójával, nem üzengetett a nagyvilágnak térdelésről vagy bármi másról. Sosem akart másnak látszani, mint ami: egy normális nőnek. Aki felelősségteljesen átgondolta, van-e tovább, lehet-e jobb alkalom a visszavonulásra, mint a Melbourne-­ben, hazai pályán megnyert Grand Slam-tornát követően. És úgy döntött, fontosabb a családja, az otthonlét (Ausztrália elég nagy ehhez), és hogy továbbra is az legyen, aki. Ash nem akart megváltozni, nem akarta (még biztos hosszú évekig megtehette volna) kihasználni a sportágat, űzte, ameddig jólesett, amíg volt motivációja a kemény edzésekre és a sok utazásra, szállodában lakásra, és most letette az ütőt.

Elmondta, hálás mindazért, amit a sportágtól kapott, és minden álma valóra vált. „Mindig is imádni fogom a teniszt, amely fontos része volt az életemnek, de a folytatásban Ash Bartyként szeretném élvezni a mindennapokat, és nem a sportoló Ash Bartyként” – mondta a beszélgetésben.

A fiatal ausztrált 2010 óta jegyzik profi játékosként, 2014-ben tartott egyszer egy kétéves szünetet (elment profi golfozónak), majd a visszatérése után 121 hétig vezette a világranglistát.

Egyéniben háromszor nyert Grand Slam-tornát (Roland Garros – 2019, Wimbledon – 2021, Melbourne – 2022). Utolsó trófeáját az Australian Openen szerezte. Negyvennégy évvel azután, hogy az utolsó ausztrál nő győzni tudott itt.
A bejelentést követően Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke köszönetet mondott a játékosnak, aki mindig is inspirálta a fiatal generációt, különösen a bennszülött gyökerekkel rendelkezőket, mint amilyen ő maga is. Megszólalt az ausztrál szövetség elnöke, a női versenyeket rendező WTA vezetője, posztoltak a sporttársak, riválisok, Simona Halep és Petra Kvitova is. Utóbbi azt írta: „Valójában nagyon stílusosan, csodálatos módon távozol a teniszből. Boldog vagyok, hogy egy pályán lehettem veled. A tenisz már soha nem lesz ugyanolyan nélküled. Felnézek rád sportolóként és emberként. Minden jót kívánok neked!”

A zeniten búcsúzás nem szokatlan a teniszben, a svéd Björn Borg 26 évesen, tizenegyszeres GS-bajnokként - igaz, nem mosolyogva, kiégve - lépett ki a cirkuszból.

Kapcsolódó írásaink

Gálfi főtáblás, Djokovics várakozik

ĀA világranglistán 105. Gálfi Dalma az Indian Wells-i keménypályás tenisztorna selejtezőben két játszmában búcsúztatta az olasz Lucia Bronzettit (101.)