Sport

Topbajnokságok játékosaival jönnek a szerbek

Sérülés miatt nem játszhat a gólerős Dusan Vlahovics a budapesti mérkőzésen

Nagyon erős kerettel érkezik Budapestre az őszi, katari világbajnokságra készülő szerb labdarúgó-válogatott. Dragan Szojkovics, az egykori világklasszis futballista, immár szövetségi kapitány együttese holnap a Puskás Arénában játszik a magyar nemzeti tizeneggyel.

Topbajnokságok játékosaival jönnek a szerbek
Vlahovics a hétvégi bajnokin gólt szerzett a Salernitana ellen
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Nincs otthon játszó légiós a szerb keretben, a bajnokságok közül az olasz Serie A adja a legtöbb játékost. A három kapus közül a Marko Dmitrovics, a Sevilla harmincéves hálóőre hajdanán az Újpest színeiben mutatkozott be az európai profi futballban. Érdekes, hogy a legtöbb játékost ezúttal a Fiorentina adja a keretbe, Nikola Milenkovics, Matja Nasztasics és Aleksza Terzics is a firenzei klub játékosa. Ősszel klubtársuk volt még Dusan Vlahovics is, aki azóta átigazolt a Juventushoz, az egyik legnagyobb sztárja lehetett volna a budapesti küldöttségnek, de megsérült, nem jöhet. A 22 éves támadó lágyéksérüléssel bajlódik, ezért már vissza is tért Olaszországba.

Nem tagja a keretnek a szabácsi születésű Nemanja Matics, a Manchester United középpályása, aki korábban lemondta a válogatottságot. Nem kapott most meghívót Marko Petkovics, a Bp. Honvéd és Zseljko Gavrics, a Ferencváros játékosa, pedig mindketten válogatottak voltak 2021-ben. Jön ellenben Dusan Tadics, az Ajax csapatkapitánya, Alekszandar Mitrovics, a Fulham középcsatára (senki sem szerzett nála több gólt a szerb válogatott történetében) vagy Szergej Milinkovics-Szavics, a Lazio középpályása, akit minden nyári átigazolási időszakban sztárklubok sokasága „kerget”.

Legendás a szövetségi kapitány, Dragan „Pikszi” Sztojkovics, aki nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján élte játékosként a fénykorát, különösen kiválóan játszott az 1990-es, olaszországi világbajnokságon, ahol beválasztották az All Star-csapatba. Sztojkovics a Crvena zvezda középpályása volt, de a Mondiale után Bernard Tapie Olympique Marseille-éhez, a költségeket és a sikereket nézve a kor PSG-jéhez igazolt, így aztán az OM tagjaként volt BEK-döntős 1991-ben, éppen a Zvezda ellen, Bariban. A trófea sorsa tizenegyespárbajban dőlt el, Sztojkovics nem vállalta a lövést, pedig ő volt csapata egyik legbiztosabb rúgója. De nem akart a Zvezda ellen lőni. Pályafutását Japánban, a Nagoja Grampus Eightben zárta le.

Kapcsolódó írásaink

Barca-gála a Bernabéuban

ĀA nagyvilágot meggyőzte a Barcelona El Clásicón mutatott teljesítménye. A katalánok 4–0-ra nyertek a Bernabéuban, játékukkal a régebbi időket idézték