Sport

Férfitesttel a nők között

Botrányos eset az amerikai egyetemi bajnokságon, Atlantában

A nemzetközi média fókuszába került az amerikai egyetemi úszóbajnokság, de nem a világraszóló eredményei miatt, hanem mert egy korábbi férfi versenyző, a két és fél éve transznemű Lia Thomas nyerte az 500 yardos gyorsúszást.

Férfitesttel a nők között
Nem érti Thomas a nők tiltakozását
Fotó: AFP/Joseph Prezioso

A Pennsylvaniai Egyetem színeiben úszó 22 éves Thomas a férfiak mezőnyében gyengének számított, de amióta nemet váltott, az egyetemi úszók mezőnyében az élmezőnybe került. A bajnokságon legyőzte a tokiói olimpián 400 méter vegyesen ezüstérmes virginiai Emma Weyant, valamint az 1500 gyorson szintén második helyet szerző Erica Sullivant.

Versenyzése az Egyesült Államokban is hatalmas vitát váltott ki, mert sokan igazságtalannak tartják, hogy transznemű sportolók a biológiai nők ellen versenyezzenek. Ezt az Egyesült Államok Úszószövetsége szigorú feltételekhez köti: például a női transzsportolóknak háromfős orvosi bizottság előtt kell megjelenniük, amely felméri, hogy a sportoló férfiként való előzetes fizikai fejlődése előnyt jelent-e számukra az úszásban, és három év hormonpótló terápián kell részt venniük, mielőtt versenyezhetnek. Az egyetemi úszószövetség (NCAA) viszont márciustól transzsportolóknak is engedélyezte az indulást a versenyein.

Ez ellen először a női versenyzők szülei tiltakoztak nyílt levélben, arra hivatkozva: „A tudomány kimutatta, hogy a transznőknek nagyobb a kezük és a lábuk, nagyobb a szívük, nagyobb a csontsűrűségük és a tüdőkapacitásuk. Itt a női sportok tisztessége a tét!” Hasonló a véleménye Cynthia Millennek, az amerikai úszószövetség tagjának: „Nem akarom kritizálni Liát. Bármi is történik, Lia Isten gyermeke, értékes személy. De a medencében testek úsznak a testek ellen. Lia pedig egy férfitest, amely a nők ellen úszik. Ez a férfitest mindig is férfitest lesz. A férfiak pedig 8–12 százalékkal gyorsabban úsznak, mint a nők olyan különbségek miatt, mint a csontváz és a tüdő kapacitása” – írta Millen lemondólevelében, majd harminc év után távozott a szövetségből.

A múlt heti egyetemi bajnokságon indult az Egyesült Államokban tanuló magyar olimpikon, György Réka is, aki szerint a transznemű sportolókra vonatkozó jelenlegi szabály nem jó értelemben népszerűsíti a sportágat, és úgy véli, hogy ez tiszteletlenség a biológiailag nőnek született úszókkal szemben, akik az NCAA-ban versenyeznek.

A botránnyal kapcsolatban megszólalt Martina Navratilova – minden idők egyik legsikeresebb női teniszezője, aki elsőként vallotta magát leszbikusnak a teniszezők közül –, aki olyan szabályt javasol, amely nem zárja ki transznemű sportolókat, de megakadályozza, hogy nemi indentitásuk előnyt jelentsen számukra. Ezért egy nyílt kategóriát javasol számukra, amelyben a transzneműek versenyezhetnének egymás ellen. -

Kapcsolódó írásaink