Sport

Barca-gála a Bernabéuban

A nagyvilágot meggyőzte a Barcelona El Clásicón mutatott teljesítménye. A katalánok 4–0-ra nyertek a Bernabéuban, játékukkal a régebbi időket idézték. A mérkőzés főhőse Pierre-Emerick Aubameyang volt, aki két gólt szerzett, és még egyet elő is készített.

Barca-gála a Bernabéuban
Aubameyang, Dembélé és Ferrán Torres – három gól, négy gólpassz
Fotó: AFP/Javier Soriano

A Barcelona a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét, a négygólos különbségnél is több volt a két csapat között. Carlo Ancelotti a saját hibájának nevezte a vereséget, de nem részletezte, hogy taktikailag vagy az összeállítást tekintve nem találta el, mit kellene tennie. Mindenesetre az biztos, hogy a sérült Karim Benzemát senki sem tudta pótolni: a Madridban nem volt befejező csatár.

Érdekes, hogy a Marca felvetette, hogy Aubameyang akár piros lapot is kaphatott volna egy Toni Kroos elleni szabálytalanságért, de az olasz edző azt mondta, nem akar ezzel foglalkozni, minden rosszul sült el vasárnap este. Azt is hozzátette, borzalmas ilyen pofonba beleszaladni, de nem kell rágódni a vereségen, el kell gyorsan felejteni, hiszen a bajnokságban megnyugtató az előny így is, érdemes a további feladatokra koncentrálni.

A Real Madrid előnye kilenc fordulóval a bajnokság befejezése előtt kilenc pont a Sevillával és tizenkettő az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Barcelonával szemben.

Korábban mindössze kétszer fordult elő, hogy egy Barca-edző négygólos győzelemmel kezdte a La Ligában vívott El Clásicóinak a sorát. Ferdinand Daucik és a Mágus, Helenio Herrera nyomdokai-ba lépett a mostani sikerrel Xavi. Érdemes felidézni, hogy az elmúlt időszakban kétszer aratott nagy különbségű győzelmet a Barcelona a Bernabéuban, 2009-ben 6–2-re, 2015-ben 4–0-ra nyert. A vasárnapi meccs ezeket a diadalokat idézte katalán szempontból.

A barcelonai Sport nagyon lelkes, azt csinálja, amit kell, arról ír, hogy bár nagy a hátrány a Real Madriddal szemben, de még a bajnoki cím sem elérhetetlen. Ugyanezt a szellemiséget képviseli Xavi, a csapat edzője, aki szerint akár hat góllal is nyerhettek volna, és bár lehet, hogy nincs már túl sok mérkőzés a bajnokságból, ameddig a matematikai esélye megvan a La Liga megnyerésének, addig nem szabad lemondani róla. Ahogyan Gerard Piqué mondta: „Mert mi vagyunk a Barca.”

A két csapat közül a Madridnak még kilenc, a Barcelonának tíz mérkőzése van hátra. A Sevilla egyelőre a két csapat között van, de a spanyol sajtó mákszemnyi esélyt sem ad neki. A Madrid még játszik a Sevillával, az Atléticóval és a Betisszel is, ezek a legnehezebb hátralévő mérkőzései. A Barcelonának a következő meccse lesz a Sevilla elleni, és még a Betis és a Villarreal van hátra. Könnyebb a katalánok sorsolása, de nem sokkal. w

La Liga, 29. forduló. Real Madrid–Barcelona 0–4. Az élcsoport: 1. Real Madrid 66 pont, 2. Sevilla 57, 3. Barcelona 54 (28).

Kapcsolódó írásaink

Zárt kapus lesz a londoni BL-csata

ĀAzonos országbeliek nem találkoznak egymással, ellenben két angol–spanyol párbaj is lesz a Bajnokok Ligája áprilisi negyeddöntőjében