Sport

Csak nézhetik az orosz labdarúgók a vébét

Döntött a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS): nem vehet részt a katari labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőjében az orosz válogatott.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt kizárta a selejtezőből az ország nemzeti csapatát, az oroszok azonban fellebbeztek a CAS-nál, amely azonban nem függesztette fel a határozat végrehajtását a végső döntés meghozataláig. A csoportunkból továbbjutó lengyelek így játék nélkül folytathatják, ellenfelük a svéd–cseh párharc győztese lesz a világbajnoki részvételről határozó meccsen. A katari tornát november 21. és december 18. között rendezik.

Oroszország és az ukrajnai háborúban őt támogató Fehéroroszország atlétái sem vehetnek részt a Gyémánt Liga-sorozat versenyein. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) március elején jelentette be, hogy a két ország sportolóit, valamint hivatalos személyeit kizárja a közeljövőben sorra kerülő versenyekről, és ez azokra az orosz sportolókra is vonatkozik, akik semleges színekben indultak volna az idén.

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy Oroszországot és Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől. Az Insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától. „Számomra az olimpia is a geo-politika világának részét képezi.

Ami ma történik, Oroszországot nem sorolja a békés országok csoportjába” – hangsúlyozta Párizs polgármestere. Tony Estanguet, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnöke szintén dicsérte a nemzetközi sportszervezetek Oroszország és Fehéroroszország elleni fellépését mint „bátor, határozott döntést, amelyet tiszteletben kell tartani”, de hozzáfűzte: most még túl korai lenne határozni a párizsi olimpiai részvétel kérdésében.

Kapcsolódó írásaink

Zárt kapus lesz a londoni BL-csata

ĀAzonos országbeliek nem találkoznak egymással, ellenben két angol–spanyol párbaj is lesz a Bajnokok Ligája áprilisi negyeddöntőjében