Sport

Angol–spanyol uralom

Biztosan lesz angol–spanyol párharc a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Kialakult a legjobb nyolc mezőnye, három angol és három spanyol klub került be, e két ország uralja az európai csúcsfutballt. Mellettük egy német és egy portugál gárda maradt versenyben.

Angol–spanyol uralom
Gerónimo Rulli, a Villarreal kapusa bátran és higgadtan védte a Juventus-csatárok közeli próbálkozásait is
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Az elmúlt években nem volt ennyire kétpólusú a mezőny, legutóbb 2018 tavaszán fordult elő, hogy csupán négy ország adott csapatot a negyeddöntőbe. Ugyanakkor az akkori szezonhoz képest a legnagyobb különbséget az olaszok visszaesése jelenti, akkor a mezőny negyedét alkották, 2021-ben és 2022-ben ellenben egyetlen csapatuk sem jutott be a legjobb nyolc közé. Néhány korábbi óriás gyengébben teljesít az elmúlt években, a Juventus, amely szerdán hazai BL-történelme legsúlyosabb vereségét szenvedte el (beállítva a korábbi negatív csúcsot, a Real Madrid elleni 0–3-t) a Villarreal ellen, 2020 óta nem tud a nyolcaddöntőn túljutni. Hasonlóan a Barcelonához.

A katalánok tavaly kiestek a csoportszakasz végén, a 2015-ös győzelmük óta jellemzően a legjobb nyolcig jutottak, illetve 2019-ben elődöntősök voltak, ám a legutóbbi két kiírásban nem jutottak a nyolcba. A Manchester United 2014 óta csupán egyszer, 2019-ben jutott a második tavaszi körbe. A Paris Saint-Germainnek akadt két jó idénye (2020: döntő, 2021: elődöntő), de a további években csak nézője volt a negyeddöntőknek.

Ugyanakkor a Manchester City a Guardiola-éra második idényétől kezdődően mindig eljutott ebbe a szakaszba, a klub híveinek egyetlen fájdalma, hogy ellenben a serleget egyszer sem sikerült megnyerni. Az elmúlt öt évben a legjobb nyolcba jutást tekintve nyolcvanszázalékos a Liverpool FC és a Bayern München teljesítménye (ötből négy…), a Real Madridé pedig hatvanszázalékos (ötből három). A Chelsea 2021-ben ott volt a nyolcaddöntőben (sőt, megnyerte a BL-t), és idén is versenyben van még. A tavalyi negyeddöntő nyolc csapatából öt jutott el ismét ebbe a szakaszba.

Kisebb meglepetés az Atlético újbóli felbukkanása, nagyobb a Villarrealé és a Benficáé. Érdekes, hogy a legutóbbi négy kiírásból háromszor is eljutott portugál csapat a legjobb nyolc közé, de az 2019-ben és 2021-ben a Porto volt. Mindazonáltal érdekes, hogy 2018 nyara óta több kiírásban volt portugál együttes a legjobb nyolc között, mint olasz vagy francia…

A negyeddöntő sorsolását ma délben tartják Nyonban. Egyszer-smind kihúzzák az elődöntő ágait is, nem lesz tavasszal már több BL-sorsolás.

A negyeddöntős mezőnyök

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzések. Lille OSC–Chelsea 1–2 (tj.: a Chelsea 1–4-gyel). Juventus–Villarreal 0–3 (tj.: a Villarreal 1–4-gyel)

Kapcsolódó írásaink

Istenek alkonya

ĀTalán éppen a mostani hét közepétől mondhatjuk, hogy valami – Lionel Messi és Cristiano Ronaldo uralkodásának ideje – véglegesen véget ért