Sport

Szegény gazdagok

Repülőre nem telik a Kékeknek, de amíg van egy garnitúra mezük, játszanak

Magabiztos előnnyel várja a Chelsea FC a mai BL-mérkőzést, hiszen az idei nyolcaddöntők első napján még február közepén 2–0-ra megverte a Stamford Bridge-en a francia Lille OSC-t. Ráadásul a csapat nyerő szériában van, hiszen a legutóbbi tizenegy mérkőzéséből tízet megnyert, csak a Liverpool elleni Ligakupa-döntőt veszítette el, tizenegyesekkel.

Szegény gazdagok
Mason Maunt (középen) hatéves kora óta, tizennyolc éve a Chelsea mezét viseli
Fotó: AFP/Justin Tallis

De vajon meddig tart a lendület vagy éppen a „csak azért is” hangulat? Mikor lesz a játékosokra, a klubra is a nyilvánosság számára is látható módon hatással a Roman Abramovics elleni szankciók okozta bizonytalanság? S egyáltalán: mit hozhat a jövő? A Chelsea FC havi bérköltsége 28 millió font (több mint 12,5 milliárd forint) – ezt nagyon nehéz lesz kifizetni szankcióktól sújtottan.

Thomas Tuchel emlékezetes nyilatkozata, amely szerint ameddig jut üzemanyag a buszba, s ameddig van egy garnitúra felvehető mez, ők küzdeni fognak, jelzi: a csapat a nehéz helyzet ellenére is készen áll harcolni. Közben természetesen a klub jogászai, illetve a felkért jogi szakértők keresik a kiutat, például annak a lehetőségét, hogyan lehet mégis véghezvinni a klub eladását, ami nyilvánvalóan az első lépés ahhoz, hogy valamelyest rendeződjön a pénzügyi helyzet a számlák befagyasztása után. Jellemző, hogy tegnapig az sem volt biztos, hogy mehet-e repülővel a csapat Franciaországba, mivel van felső határa a kormányszankciók alapján az elkölthető utazási keretnek.

„Utolsó információm az, hogy repülővel tudunk menni és vissza is jönni. Ha nem, megyünk vonattal, ha azzal sem, akkor busszal, ha azzal sem, akkor mikrobuszokkal” – mondta Thomas Tuchel. Bármilyen fura, ebből a szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy London és Lille távolsága csak 250 kilométer.  Ugyanakkor az biztos, hogy a Chelsea a magas költség miatt nem utazhat repülőgéppel a Middlesbrough elleni, szombati, idegenbeli FA-kupa-mérkőzésre, autó­-busszal lesz kénytelen a küldöttség megtenni az oda-vissza 800 kilométeres utat.

„A Chelsea Bajnokok Ligája szerda esti összecsapását Vlagyimir Putyin elnöki rendelete alapján élőben közvetíti az orosz állami televízió” – írta a Mirror, s ezt inkább csak az ottani hangulat lefestésére idézzük, tekintve hogy a csatornának szerződése van a BL-mérkőzések sugárzására, az UEFA pedig, ellentétben a Premier League-gel, nem tiltotta meg az oroszországi sugárzást. Így aztán nehezen értelmezhető, miért is kellett Vlagyimir Putyin rendelete…

A Kékek helyzetét egy új és a Premier League által is elfogadott befektető oldaná meg, a helyi The Chelsea Chronicle szerint a legesélyesebb jelölt az amerikai Tedd Boehly és a brit Jonathan Goldstein által vezetett The Raine Group. Ugyanakkor állítólag ajánlatot tett, mégpedig 2,7 milliárd font értékben egy szaúdi médiacsoport (Saudi Media Group) is, ám a források valószínűtlennek vélik sikerét. w

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, Lille OSC–Chelsea (első forduló: 0–2), Juventus–Villarreal (e. f.: 1–1). A forduló keddi mérkőzései lapzárta után értek véget.

Kapcsolódó írásaink