Sport

Az oroszok csak nézők lehetnek

Harminchét ország kormánya – köztük a magyar is – támogatja az Oroszország és Fehéroroszország elleni sportszankciókat.

Közös nyilatkozatukban azt kérik, hogy a két ország ne adjon otthont egyetlen nemzetközi sportszövetség eseményeinek sem, és ne engedjék meg, hogy a két ország sportolói külföldön versenyezzenek. Az Insidethegames.biz beszámolója szerint mind a negyven olimpiai nemzetközi szövetség megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy nemzeti zászlajuk alatt versenyezzenek, teniszben, gördeszkában, vízisportban és kerékpározásban viszont semlegesként indulhatnak. „Ezeknek a korlátozásoknak mindaddig érvényben kell lenniük, amíg a nemzetközi jog alapelvei szerinti együttműködés újra lehetővé válik” – hangsúlyozza a közlemény.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) júniusra halasztotta az ukrán válogatott vb-pótselejtezőjét. A szervezet egyúttal arról is döntött, hogy az invázió miatt kizárt orosz válogatott helyére nem lép másik csapat, így Lengyelország játék nélkül jutott a pótselejtező március 29-i döntőjébe, ahol a március 24-i svéd–cseh párharc továbbjutójával találkozik. A skót–ukrán párharcot március 24-én Glasgow-ban rendezték volna, az új időpontot pontosan nem jelölték meg, csak a hónapot. A mérkőzés győztese a Wales–Ausztria találkozó nyertesével találkozik a vb-részvételért. Utóbbi meccset a terveknek megfelelően március 24-én megrendezik, de a március 29-re kiírt döntőt szintén júniusra halasztják. A világbajnokságot november 21. és december 18. között rendezik Katarban.

A Svéd Labdarúgó-szövetség nem ért egyet azzal, hogy a lengyel válogatott játék nélkül jutott tovább a világbajnoki pótselejtezőn. Hakan Sjöstrand, a svéd szövetség elnöke szerint jobb lett volna egy háromcsapatos tornát rendezni a svéd, a lengyel és a cseh együttes részvételével vagy új ellenfelet találni a lengyeleknek, mert a mostani forgatókönyv a lengyeleknek kedvez, hiszen csak egy összecsapást kell megnyerniük a vb-részvételért. Az oroszok a kizárásuk miatt a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, és kérik a szankciók felfüggesztését a végső döntés meghozataláig.

Kapcsolódó írásaink

Hisztéria

ĀNagy bűnt követett el az orosz szertornász a hétvégén Dohában