Sport

Bírálja Kaszparov a Putyint segítő sportvezetőket

A volt sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov élesen bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), annak vezetőjét, Thomas Bachot, valamint a nemzetközi sportági szövetségeket, mert szerinte eszközök az olyan diktátorok kezében, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„Nem rajongok Bach úrért és a NOB, valamint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség többi vezetőjéért, mert közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban vannak a világ Putyinjaival” – nyilatkozott a német ARD tévécsatornának a bakui születésű sakkozó, aki szovjet, majd orosz színekben versenyzett. Kaszparov szerint a sportvilág segítette Putyint „agresszív útján” azzal, hogy Oroszországnak ítélte a 2014-es téli olimpiát (Szocsi), a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot, valamint további nagy eseményeket.

Kaszparov szerint az autokrata vezetők Adolf Hitler és az 1936-os berlini olimpia óta azt a lehetőséget látják a nagy sporteseményekben, hogy általuk javítsák a megítélésüket. „Ezt Putyin is megtanulta, és még optimalizálta is, mert az összes eddigi diktátornál több pénze volt” – mondta, hozzátéve: Putyin gondosan felépített hatalmas lobbista hálózata és ügynöki rendszere azonban most összeomlott, mert teljesen alábecsülte a nyugati világ reakcióját az invázióra. „Szörnyű, hogy ilyen, az Ukrajnában zajló tragikus eseményekre van szükség ahhoz, hogy felébredjünk” – fogalmazott Kaszparov.

Kapcsolódó írásaink