Sport

Saját(os) paralimpiát akarnak

Megszólalt a nyolc éve Oroszországba menekült olimpiai bajnoknő

Nem sok orosz élsportoló meri kinyitni a száját az őket ért igazságtalan kizárások miatt, tegyük hozzá, túl sok fórumot sem találnának erre. Ha a közösségi médiában túl karcos véleményt mondanának (kivéve, ha Putyin elnököt és az orosz háborút kritizálnák), könnyen levágná őket a gondolatrendőr Facebook, a nyugati médiából pedig az ukrán propaganda dől.

A blokkolt orosz Russia Times (RT) viszont megoldotta valahogy, és most újra olvasható, így sok minden napvilágra került. Például az, hogy a téli paralimpiáról a rajt előtti napon kitiltott orosz és fehérorosz sportolók számára saját pótolimpiát rendeznek, minden bizonnyal a korábbi téli olimpiai helyszínen, Szocsiban. Ezt az orosz állami hírügynökség is megerősítette, idézve Pavel Rozskovot, az Orosz Paralimpiai Bizottság elnökét. „Van forrásunk erre, és meg is fogjuk szervezni” – jelentette ki a rendkívül csalódott sportvezető, miután kiderült, hogy az oroszok független versenyzőként sem állhatnak rajthoz Pekingben.

Megszólalt Nyikita Mazepin, az amerikai tulajdonú Haas Forma–1-es csapat orosz versenyzője is, akit szombaton az istállója mindenféle egyeztetés nélkül kirúgott annak ellenére, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség pénteki döntése értelmében még függetlenként versenyezhetett volna. Pedig készen állt a feltételek elfogadására, de a csapata „semmilyen eljárást nem követett egyoldalú határozata meghozatala során”. Az RT szerint az eset megosztotta a közösségi médiát (értsd: akadtak, akik Mazepinnel szimpatizáltak).

Különleges történetet olvashatunk a szinkronúszó olimpiai bajnoknőről, Marina Goljadkináról, aki az ukrajnai Donyeckben született oroszként, és saját tapasztalata van arról, hogyan bántak az ukránok a donbaszi (a Donyeck-medencei) térségben élőkkel. A gyilkosságok, az erőszak mindennapos volt, ez elől menekült Oroszországba 2014-ben. Goljadkina ki merte mondani, az oroszok most kiálltak a donbaszi lakosokért. A cikk alapja a 24 éves Marina Twitter-oldalán tett érzelmes bejegyzése személyes életútjáról, amelyhez olyan fotót csatolt, amin magasba emeli az orosz zászlót. Azt a zászlót, amit az orosz világelső teniszező, Danyiil Medvegyev épp eltüntetett…

Kapcsolódó írásaink