Sport

Búcsúra készül a Cigánykirály

Minden idők egyik legsikeresebb brit profi ökölvívója, az ír származású Tyson Fury bejelentette, hogy áprilisban, a Dillian Whyte elleni, a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övéért rendezett mérkőzésen lép utoljára a ringbe, mégpedig a Wembley Stadionban.

Búcsúra készül a Cigánykirály
Tyson Fury tavaly októberben az amerikai Deontay Wildert ütlegelte
Fotó: AFP/Robyn Beck

A világbajnoki cím melletti tét sem kevés, a garantált díjalap meghaladja a 41 millió dollárt, amiből legalább 29 millió Furyé, míg Whyte csak alig több mint hétmilliót kaphat. A vb-címmérkőzés győztese további négymillió dollárra számíthat. A 33 éves Furynak 31 – benne 22 kiütéssel elért – győzelme és egy döntetlenje van. A vele egykorú kihívó 28 nyertes meccset (19 KO) és két vereséget számlál.

A várhatóan százezer néző előtt rendezendő áprilisi mérkőzés felvezető sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy biztosan visszavonul-e, a 206 centi magas óriás azt válaszolta: „Kétszeres világbajnok vagyok. Százötvenmillió fontom van a bankban, már nem kell bizonyítanom senkinek. Whyte azért nincs itt, mert megrémült. Retteg!” – mondta a Fury, mivel a Portugáliában készülő ellenfele nem jelent meg a londoni sajtótájékoztatón.

Az ír vándorcigányok gyermekeként született Fury zűrös magánéletében – kábítószer miatti eltiltás, doppingvád – egyetlen biztos pont a családja. Feleségével, Parisszel 17 évesen kötött házasságot 2008-ban, hat gyerekük született, és mindhárom fiának Prince (Herceg) az egyik keresztneve. „Én a király vagyok, és ők addig hercegek, amíg nem nyerik meg a nevüket” – indokolta a névválasztást Fury, akit Cigánykirálynak neveznek: „Még mindig bántanak származásom miatt, mert nem tudják elviselni, hogy egy cigány jól járjon.

Cigány vagyok, és soha nem változom meg. Világbajnok vagyok, mégis úgy gondolnak rám, mint egy ingyenélőre” – nyilatkozta, miután legyőzte 2015-ben az ukrán Vlagyimir Klicskót, és faji előítélet miatt el akarata hagyni Angliát. A milliomos bunyós sikeres profi pályafutása 2008. december 6-án a magyar Gyöngyösi Béla ellen kezdődött Nottinghamben.

A kecskeméti ökölvívó két percig állta az ütéseket az elmondása szerint a nála két számmal nagyobb, akkor még névtelen Fury ellen, aki most fontmilliomosként a búcsúmérkőzésére készül. Az ukránok elleni háborúról elmondta, ha az Egyesült Királyság bekapcsolódik: „Én leszek az első, aki harcba száll a fiaimmal együtt. Mind jelentkezni fogunk. Mert én úgy gondolom, szeresd a nőket, és védd meg a hazádat!” – nyilatkozta harciasan.

Kapcsolódó írásaink