Sport

Földrengés várható a Chelsea-nél

A végéhez közelít az Abramovics-éra, az orosz üzletember kész eladni a Kékeket

Lavinát indíthat el a Chelsea-nél Roman Abramovicsnak a tulajdonlással kapcsolatos döntése. Új befektető még nincs, jelöltek ellenben vannak.

Földrengés várható a Chelsea-nél
Roman Abramovics a Wembley-ben a Liverpool ellen nyert Carabao Kupával
Fotó: AFP/EyePress News

Az orosz, izraeli és portugál útlevéllel is rendelkező, de az Egyesült Királyságba mindig vízummal belépő üzletember a jelek és a sajtóhírek alapján igyekszik mindentől megszabadulni, ami az országhoz köti. Nyilvánvalóan szerepet játszik ebben az, hogy brit munkáspárti képviselők egyre hangosabban követelik az általuk Putyin-hű oligarcháknak nevezett orosz üzletemberek megbüntetését.

Abramovics szerdán bejelentette, hogy eladja a klubot, tegyük hozzá, azt is sejteni lehet azóta, hogy már napok óta folynak a tárgyalások az utódlásról, a megfelelő befektető megtalálásáról. Red Roman, a Vörös Roman, ahogyan elnevezték hajdanán a brit sajtóban, nagyon magasra tette a lécet. Rengeteg, sőt minden más eddigi futballklub-tulajdonosnál több pénzt költött játékosvásárlásra, több mint kétmilliárd fontért vett játékosokat. Ennek meg is lett az eredménye: az Abramovics-érában huszonegy trófeát nyertek a Kékek, egyebek mellett öt bajnoki címet és két Bajnokok Ligája-elsőséget is szereztek. Aktuálisan a Chelsea a világ legjobb klubja, miután februárban megnyerte a klubvilágbajnokságot.

Szinte minden angol forrás arról ír az üggyel kapcsolatban, hogy a Chelsea-nek nincs pénze, Abramovics kölcsönéből létezik. Ugyanakkor az üzletember egyelőre szem előtt tartja a klub érdekeit, így az igényeit legfeljebb az eladás után érvényesítené. Természetesen megfogalmazható kérdés, hogy a mostani lépések, illetve a jelenlegi helyzet milyen hatással van a Chelsea ügymenetére. A klub az elmúlt években gyakorlatilag Roman Abramovics személyes közreműködése nélkül is működött. (A tulajdonos tavaly novemberben hároméves szünet után látta a csapatot ismét a Premier League-ben. Ugyanakkor az Anglián kívüli mérkőzéseken szinte mindig felbukkant.)

Amióta vízumproblémái miatt Londonból Izraelbe költözött, aminek lassan már négy éve, a Chelsea-t gyakorlatilag Marina Granovszkaja irányítja. Ő és a tanácsadóként alkalmazott egykori klasszis kapus, Petr Cech felelős a menedzser kiválasztásáért és a mindenkori menedzserrel – jelen esetben Thomas Tuchellel közösen – az átigazolások intézéséért. A stratégiai kérdésekben természetesen döntő szóval rendelkező Roman Abramovics régi bizalmasa, Bruce Buck is nagyon fontos szereplő, ő elsősorban az adminisztrációs ügyekért, például a Premier League-gel és az UEFA-val való kapcsolattartásért felel, illetve egyike a Chelsea Alapítvány hat kurátorának. Bonyolíthatja a Chelsea helyzetét, hogy a hírek szerint Buck és Granovszkaja távozása is valószínű a fejlemények sodrában.

A szerdai sajtóhírek még leginkább az Egyesült Államok-beli Wyomingban élő, 86 éves svájci üzletemberben, Hansjörg Wyssben látták a lehetséges vevőt. Ő maga is elismerte, hogy megkeresték őt ebben az ügyben, de azt is megjegyezte, hogy egyedül biztosan nem vágna bele, legfeljebb hat-hét társsal. Wyss nagy támogatója Amerikában a liberális eszméknek, nem meglepő, hogy Abramovics kapcsán megjegyezte: „Úgy tűnik, pánikszerűen mindentől meg akar szabadulni.” Abramovics állítólag körülbelül hárommilliárd fontért szeretné eladni a Chelsea-t, de a mostani helyzet alighanem lefelé nyomja az árat.

Az angol, a spanyol és az amerikai sajtó is foglalkozik a történésekkel, ezekből az gereblyézhető össze, hogy vevőjelölt lehet a brit Sir Jim Ratcliffe, az Ineos Group alapítója, az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere, aki ugyan Manchester United-szurkoló, de bérlete van a Chelsea-nél is. Vannak érdekeltségei a sportban, övé a francia OGC Nice futballcsapata és az Ineos Grenadiers nevű kerékpáros-csapat. Emlegetik az amerikai Todd Boehlyt is, aki az LA Dodgers és az LA Lakers résztulajdonosa, a hírbe hozottak közül egyedül ő tett már korábban, 2019-ben vételi ajánlatot a Chelsea-re. Akad még egy, az amerikai sportban érdekelt befektető, Stephen Ross, a Miami Dolphins tulajdonosa. Szóval, nem egyszerű a helyzet.

Kapcsolódó írásaink

Büntetésben

ĀAz orosz sportolók az Ukrajna elleni háború vesztesei, eltiltottjai